Φόρος… λίπους στη Δανία από 1ης Ιουλίου

Την αντίθεσή της εκφράζει η Διεθνής Συνομοσπονδία Κρεοπωλών και άλλες ευρωπαϊκές οργανώσεις επαγγελματιών των τροφίμων, για το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Δανίας επιβάλλει ένα νέο φόρο στα τρόφιμα που περιέχουν άνω του 2,3% κορεσμένα λιπαρά. Ο νέος φόρος θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου 2011 στα τρόφιμα που παράγονται για να καταναλωθούν εντός της Δανίας, αλλά και στα εισαγόμενα.Αντίθετα, δεν θα αφορά τα τρόφιμα που προορίζονται για εξαγωγή, τα οποία εξαιρούνται.

Ο φόρος, που ανέρχεται σε 16 δανικές κορόνες (2,15 ευρώ) ανά κιλό κορεσμένων λιπαρών, ισχύει για το βούτυρο, τα φυτικά λίπη και έλαια, το τυρί, αλλά και για το κρέας και τα αλλαντικά. Για τα τελευταία, θα λαμβάνεται υπόψη το είδος κρέατος ή του προϊόντος. Για στήθη κοτόπουλου, για παράδειγμα, θα ισχύει μια στάνταρ ποσότητα 3,4 γραμμ. κορεσμένων λιπαρών ανά 100 γραμμ. προϊόντος, ενώ για τα λουκάνικα για τηγάνισμα θα είναι τα 6,5 γραμμ. ανά 100 γραμμ. προϊόντος.

Η κυβέρνηση της Δανίας ελπίζει ότι ο νέος φόρος θα αποφέρει έσοδα 188 εκατ. ετησίως.

Όπως λέει η Διεθνής Συνομοσπονδία Κρεοπωλών, δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι αυτό το μέτρο λαμβάνεται για να ωφελήσει τη δημόσια υγεία. Και θεωρεί ότι ο φόρος δημιουργεί διακρίσεις ανάμεσα στα τρόφιμα και εμποδίζει τον θεμιτό ανταγωνισμό στην εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

You might also like