Οι χοιροτρόφοι Αιτωλοακαρνανίας στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας

Τα προβλήματά τους έθεσαν οι χοιροτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας σε συνάντηση που είχαν με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Η χοιροτροφία της περιοχής αντιπροσωπεύει το 12% της πανελλαδικής παραγωγής.

Αντιπροσωπεία του Συλλόγου Χοιροτρόφων Αιτωλοακαρνανίας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Γιώργο Χρήστου, τον Γραμματέα Κωνσταντίνο Τσιαμάκη και τα μέλη της διοίκησης Γιάννη Νάκα και Γιώργο Αυφαντή επισκέφθηκε στην Πάτρα τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργο Αγγελόπουλο και του επέδωσε υπόμνημα με αιτήματα του κλάδου.

Στην διάρκειας μιας ώρας συνάντηση ο κ. Αγγελόπουλος υπογράμμισε ότι η χοιροτροφία αποτελεί πυλώνα τόνωσης της οικονομίας στην Αιτωλοακαρνανία και παράλληλα βασικό συντελεστή για την ενίσχυση της απασχόλησης. Η δε Περιφέρεια δίνει μεγάλο βάρος στην ανασυγκρότηση, συνολικά, του πρωτογενούς τομέα ως πεδίο με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα για την περιοχή.

Από την πλευρά τους τα μέλη του Συλλόγου Χοιροτρόφων αναφέρθηκαν εκτενώς στα προβλήματα αλλά και στις διεκδικήσεις του κλάδου, προτάσσοντας κυρίως το ζήτημα της τιμής των ζωοτροφών, την αύξηση του κόστους παραγωγής (τιμολόγια ΔΕΗ κ.λπ.) αλλά και την αδυναμία πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό. Επιπλέον, ανέφεραν ότι είναι αναγκαίο να ενταχθεί ο πρωτογενής τομέας στις διατάξεις του επενδυτικού νόμου και παράλληλα οι κτηνοτρόφοι ν’ αποκτήσουν πρόσβαση στις προβλεπόμενες χρηματοδοτήσεις του ΕΤΕΑΝ, ενώ έμφαση δόθηκε και στην ανάγκη εντατικότερων ελέγχων στην αγορά ώστε να παταχθεί το φαινόμενο των παράνομων «ελληνοποιήσεων» κρεάτων που προέρχονται από το εξωτερικό.

Ο Αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα διαβιβάσει άμεσα στον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη το αίτημα υπαγωγής και των δραστηριοτήτων του πρωτογενούς τομέα στις προβλέψεις του επενδυτικού νόμου ενώ αντίστοιχη πρωτοβουλία θα αναληφθεί και για την ένταξη των παραγωγών στις προβλέψεις του ΕΤΕΑΝ.

Σε ό,τι αφορά στις παράνομες «ελληνοποιήσεις», η Περιφέρεια δρομολογεί ήδη τις διαδικασίες για αυστηρότερους κανόνες ελέγχου στην αγορά μιας και το φαινόμενο αυτό είναι αλήθεια ότι λειτουργεί σε βάρος της ελληνικής κτηνοτροφίας εν γένει, με όρους αθέμιτου ανταγωνισμού.

You might also like