Εμβολιασμός αντί σφαγής για τον αφθώδη πυρετό
Ο εμβολιασμός των ζώων εκτροφής για τον αφθώδη πυρετό και η επανένταξή τους στην τροφική αλυσίδα μπορεί να αποτελέσει «βιώσιμη εναλλακτική», σε αντίθεση με τις μαζικές θανατώσεις, σε περίπτωση μελλοντικής έξαρσης της νόσου. Όπως αναλύει το pigprogress.net, η συγκεκριμένη άποψη κυριάρχησε σε συνέδριο για την κτηνοτροφία, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μεγάλη Βρετανία με τη συμμετοχή κτηνοτρόφων, κτηνιάτρων, εκπροσώπων της βιομηχανίας επεξεργασίας τροφίμων, καθώς και μελών των κυβερνήσεων Σκωτίας και Βρετανίας. Η πλειοψηφία των εκπροσώπων των εμπλεκόμενων φορέων επεσήμαναν τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο εμβολιασμός στον έλεγχο μιας μελλοντικής επιδημίας, δέκα χρόνια μετά τη χειρότερη έξαρση της νόσου που σημειώθηκε στη χώρα.
Κατά το συνέδριο συζητήθηκαν επίσης πρακτικές πλευρές της εφαρμογής του εμβολιασμού ως μοντέλου ελέγχου του αφθώδους πυρετού, όπως ζητήματα αναφορικά με την παρασκευή και διανομή του εμβολίου, πότε και με ποιον τρόπο το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί, καθώς και ενδεχόμενες παρενέργειες που δύναται να επιφέρει.
«Ο εμβολιασμός αποτελεί τη σύγχρονη εναλλακτική στις μαζικές σφαγές» δήλωσε ο ειδικευμένος σε ζητήματα ιολογίας κτηνίατρος Peter Nettleton, συμπληρώνοντας: «Η χρήση του εμβολίου θα συμβάλει αποφασιστικά σε ενδεχόμενη νέα επιδημία, αποτρέποντας τις τραγικές σκηνές, το ψυχολογικό τραύμα και τον κοινωνικό παροξυσμό που βιώσαμε πριν από δέκα χρόνια».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Κτηνοτρόφων της Σκωτίας Nigel Miller υπογράμμισε: «Είναι θεμελιώδης ανάγκη να βρούμε τρόπους να αποφύγουμε τις μαζικές σφαγές του 2001. Το οικονομικό πλήγμα που επέφεραν οι μαζικές θανατώσεις σε εκτεταμένες περιοχές, καθώς και το σύνολο των επιπτώσεων όσων επηρεάστηκαν άμεσα από εκείνη την καταστροφή, έχει αφήσει ανεξίτηλα σημάδια σε ολόκληρη την ύπαιθρο της χώρας. Είναι κάτι που κανείς μας δεν θέλει να ξαναζήσει».