Ετοιμάζεται νέα ΚΥΑ για τους ελέγχους

Σε διαβούλευση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρίσκεται η Ομοσπονδία των Κρεοπωλών για την έκδοση μιας νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης που να λύνει όλα τα θέματα των ελέγχων στο κρέας. Το κείμενο της νέας ΚΥΑ, το οποίο είναι σχεδόν έτοιμο, θα συνυπογράφεται από το υπουργείο Οικονομικών και από το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Η νέα ΚΥΑ προχωρά σε αναμόρφωση της ΚΥΑ του 2009 για τις ζυγιστικές μηχανές και προσπαθεί να εκλογικεύσει και να ενιαιοποιήσει τον έλεγχο προέλευσης του κρέατος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας θα υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία ελέγχου τα οποία και θα είναι γνωστά σε όλους και αντικειμενικά, ώστε να αποφεύγονται οι γνωστές προστριβές με τις διάφορες ελεγκτικές αρχές.

Τα κρεοπωλεία θα ελέγχονται: για τη μη κατοχή ηλεκτρονικής ζυγιστικής μηχανής – για τη μη λειτουργία της ζυγιστικής μηχανής – για τη μη αναγραφή στην ετικέτα των χαρακτηρισμών προέλευσης (ΕΛΛΗΝ. – ΕΥΡ.ΕΝ. – Τ.Χ.) – για τη διατήρηση επί ένα εξάμηνο του αρχείου (Ζ) της μηχανής – για τη μη διατήρηση αρχείου τιμολογίων και δελτίων αποστολής – για τη μη αναγραφή προέλευσης στα ταμπελάκια εντός της βιτρίνας – για τη μη αναγραφή σε ταμπελάκι όλων των ειδών που υπάρχουν μέσα στο ψυγείο.

Επίσης θα είναι υποχρεωτικό να υπάρχει ετικέτα με προέλευση και σύνθεση του προϊόντος στα συσκευασμένα τεμάχια ή σκευάσματα που προμηθεύονται τα κρεοπωλεία από εργαστήρια και ακόμα πρέπει να τηρείται ο κανονισμός για την κατάταξη των βοοειδών (μοσχάρι γάλακτος, νεαρό μοσχάρι, βόειο).

Η νέα ΚΥΑ, όπως πληροφορούμαστε, θα ορίζει ότι ο πρώτος έλεγχος έχει χαρακτήρα σύστασης. Αυτό αναμένεται να ανακουφίσει τους κρεοπώλες, που μέχρι σήμερα έχουν… εισπράξει τσουχτερά πρόστιμα

You might also like