Και το ΣΔΟΕ στο… κυνήγι των ελληνοποιήσεων στο κρέας
Ένας μόνιμος μηχανισμός ελέγχου δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μηχανισμός ο οποίος αποσκοπεί στην πάταξη του φαινομένου των παράνομων ελληνοποιήσεων. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε η υφυπουργός Μιλένα Αποστολάκη σε συνέντευξη Τύπου, όπου τόνισε για άλλη μία φορά ότι στόχος του υπουργείου είναι η προστασία του εισοδήματος των Ελλήνων κτηνοτρόφων και η διασφάλιση του δικαιώματος του καταναλωτή στην ορθή πληροφόρηση.
Ο μηχανισμός ελέγχου «στήθηκε» με τη συνδρομή της Γ.Δ. Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑ&Τ, των Περιφερειακών Κτηνιατρικών Αρχών, του ΕΛΟΓΑΚ, του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΣΔΟΕ. Η συνεργασία αυτή, όπως σημειώνουν στο υπουργείο, θα διασφαλίσει την ορθή λειτουργία της αγοράς κρέατος, κι αυτό θα γίνει με την εισαγωγή πέντε καινοτομιών, ώστε ο έλεγχος να αποκτήσει «ολοκληρωμένο, πολύπλευρο και διασταυρωτικό χαρακτήρα». Οι καινοτομίες αφορούν:
1. Την ηλεκτρονική διασύνδεση των σφαγείων με τον ΕΛΟΓΑΚ: το σύστημα το οποίο λειτουργεί από την 1η Απριλίου στα 123 σφαγεία της χώρας που είναι εγκεκριμένα (κωδικός S). Αυτά τα σφαγεία πλέον υποβάλλουν καθημερινά Δελτίο Ημερήσιας Σφαγής στον ΕΛΟΓΑΚ, και από όσο είμαστε σε θέση να ξέρουμε η νέα αυτή λειτουργία ήταν πολύ καλά προετοιμασμένη κι έτσι δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα κατά την έναρξή της.
2. Τη Γραμμή Τηλεφωνικών Καταγγελιών για ελληνοποιήσεις: Από τις 7 Απριλίου τέθηκε σε λειτουργία η πρώτη ανοικτή γραμμή καταγγελιών για παράνομες διαδικασίες διακίνησης κρέατος. Στον αριθμό 1540 ο κάθε πολίτης μπορεί να υποβάλει καταγγελίες για περιστατικά εξαπάτησης μέσω της αλλοίωσης της ταυτότητας προέλευσης κρέατος και της πώλησής του σε υψηλή τιμή ως ελληνικό. Την εξέταση των καταγγελιών θα αναλάβει ο ΕΛΟΓΑΚ.
3. Τη συμμετοχή του ΟΠΕΚΕΠΕ: ο Οργανισμός αυτός έχει λεπτομερή στοιχεία των εκμεταλλεύσεων και παρέχει στοιχεία παραγωγικής δυναμικότητας της εκμετάλλευσης που βοηθούν στην αξιολόγηση των ευρημάτων του ΕΛΟΓΑΚ και του ΣΔΟΕ. Τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ θα διασταυρώνονται με τα ισοζύγια κρέατος και γάλακτος που τηρεί ο ΕΛΟΓΑΚ.
4. Την Ειδική Εφαρμογή στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑ&Τ για έλεγχο των εισαγωγικών επιχειρήσεων: Στο εξής, όλοι όσοι εισάγουν και διακινούν ζώντα ζώα ή προϊόντα αυτών, θα υποχρεούνται εντός 24 ωρών από την άφιξη ενός φορτίου να αποστέλλουν ηλεκτρονικά στο ΥΠΑΑ&Τ αναλυτικά τα στοιχεία εισαγωγής και εμπορίας.
5. Τη συμμετοχή του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος: Το ΣΔΟΕ θα επικεντρώνεται στον έλεγχο των τιμολογίων που τηρούν όσοι εμπλέκονται στη διακίνηση κρέατος και στα οποία αναγράφεται η χώρα προέλευσης του ζώου ή του κρέατος. Τα στοιχεία αυτά διασταυρώνονται με τις ποσότητες που αναγράφονται στα ισοζύγια κρέατος του ΕΛΟΓΑΚ.
Είναι αλήθεια ότι για πρώτη φορά δημιουργείται ένας παρόμοιος μηχανισμός διασταυρωτικών ελέγχων και στο υπουργείο σχεδιάζουν από καιρό την ύπαρξη και λειτουργία ενός συστήματος που θα… τα συλλαμβάνει όλα, κάνοντας κοινή χρήση στοιχείων τα οποία μέχρι τώρα αξιοποιούνταν μεμονωμένα από τον κάθε Οργανισμό ο οποίος τα συγκέντρωνε για δικό του λογαριασμό. Παρόλα αυτά, το κυρίως πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται. Διότι ασφαλώς οι παράνομες ελληνοποιήσεις θίγουν τον παραγωγό και τον καταναλωτή, όμως ποιος έλεγχος θα απαντήσει στο πρόβλημα να φεύγουν κάθε χρόνο στο εξωτερικό πάνω από 1 δισ. ευρώ για εισαγωγές κρέατος; Κανείς έλεγχος, γιατί τα δομικά προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με τεχνικό τρόπο…