Στη δίνη νέου διατροφικού σκανδάλου η Κίνα

Ένα νέο διατροφικό σκάνδαλο είναι σε εξέλιξη τον τελευταίο μήνα στην Κίνα, έπειτα από την αποκάλυψη ότι τα προϊόντα χοιρινού κρέατος της ετικέτας Shineway (σ.σ.: στα αγγλικά) βρέθηκαν να περιέχουν clenbuterol, μια χημική ουσία επικίνδυνη για τον άνθρωπο. Στο επίκεντρο του διατροφικού σκανδάλου βρίσκεται η εταιρεία Jiyuan Shuanghui Food Co Ltd, με έδρα το Χενάν, η οποία είναι θυγατρική του Ομίλου Shuanghui, της μεγαλύτερης βιομηχανίας κρέατος στη χώρα.

Στις 17 Μαρτίου, ο Όμιλος Shuanghui ανακοίνωσε ότι ανακαλεί όλα τα προϊόντα κρέατος που έχουν παραχθεί από τη θυγατρική του, έπειτα από την αποκάλυψη τής κινεζικής τηλεόρασης (CCTV) ότι η εταιρεία αγόρασε χοίρους που είχαν εκτραφεί με το απαγορευμένο διατροφικό συμπλήρωμα clenbuterol. Το συγκεκριμένο συμπλήρωμα βοηθά τους χοίρους να αναπτύξουν περισσότερους μύες αντί λίπους, καθιστώντας τους πιο παραγωγικούς για τη βιομηχανία. Όπως όμως έχει αποδειχθεί, το χοιρινό κρέας που παράγεται από ζώα στα οποία έχει χορηγηθεί clenbuterol εγκυμονεί κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία.

«Η ανάκληση δεν σημαίνει ότι όλα τα προϊόντα της Jiyuan Shuanghui δεν πληρούν τις προδιαγραφές. Προχωρήσαμε σε αυτή την κίνηση ώστε να μην υπάρχει καμία ανησυχία στους καταναλωτές» δήλωσε δύο ημέρες αργότερα ο πρόεδρος του Ομίλου Du Junfu. Σύμφωνα με τον Όμιλο, περισσότεροι από 2.000 τόνοι προϊόντων επεξεργασμένου κρέατος και 70 τόνοι φρέσκου κρέατος έχουν ανακληθεί, χωρίς όμως να γνωστοποιηθεί ποια είναι η συνολική ποσότητα τροφίμων υπό ανάκληση.

Στο μεταξύ, χαοτική είναι η εικόνα που επικρατεί στη χώρα αναφορικά με το ποια προϊόντα της συγκεκριμένης ετικέτας αποσύρονται από τις αλυσίδες σούπερ-μάρκετ. Στην Ξιάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Σαανξί, τα μεγάλα σούπερ-μάρκετ άδειασαν τα ράφια τους από τα προϊόντα της Jiyuan Shuanghui, ενημερώνοντας παράλληλα τους καταναλωτές να επιστρέψουν τυχόν μολυσμένα τρόφιμα που έχουν αγοράσει. Να σημειωθεί ότι, μόνο στην Ξιάν, οι πωλήσεις προϊόντων επεξεργασμένου κρέατος της εταιρείας κυμαίνονται από 20 έως 30 τόνους μηνιαίως. Στην Γκουαντζού, πρωτεύουσα της επαρχίας Γκουαντόγκ, η αλυσίδα Vanguard προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, αποσύροντας όλα τα προϊόντα αλλαντικών του Ομίλου, παρόλο που κανένα από αυτά δεν παράγεται από την Jiyuan Shuanghui.

Την ίδια στιγμή, τα καταστήματα της αλυσίδας Trust-Mart στην ίδια πόλη συνεχίζουν να πωλούν αλλαντικά Shineway, με τους υπευθύνους να δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία εντολή απόσυρσης.

Από την πλευρά του, ο Όμιλος Shuanghui εξέδωσε ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι όλα τα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος που έχουν διατεθεί στην Γκουαντζού είναι ασφαλή. Μπερδεμένη είναι η εικόνα και στα μεγάλα σούπερ-μάρκετ του Πεκίνο. Όπως δήλωσαν στην China Daily εκπρόσωποι των δύο μεγάλων αλυσίδων Wu Mart και Ito Yokado, δεν πρόκειται να αποσύρουν τα προϊόντα Shineway, καθώς οι συσκευασίες που διαθέτουν προς πώληση έχουν παραχθεί από άλλες θυγατρικές του Ομίλου και έχουν βρεθεί ασφαλείς.

Να σημειωθεί ότι, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, οι τοπικές Αρχές στην επαρχία Χενάν διενήργησαν δειγματοληπτικές ουρολογικές εξετάσεις σε 1.512 χοίρους από εννέα χοιροστάσια, βρίσκοντας 158 ζώα θετικά στην απαγορευμένη χημική ουσία. Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, καταστράφηκαν 271 κιλά ζωοτροφών που βρέθηκαν να περιέχουν clenbuterol. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Υγειονομικής Υπηρεσίας στο Χενάν, Liu Xuezhou, τρεις ανώτατοι αξιωματούχοι της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας έχουν ήδη αποπεμφθεί από τα καθήκοντά τους, ενώ συνολικά άλλοι 27 βρίσκονται είτε υπό κράτηση είτε με το ερώτημα της αποπομπής.

Πηγή: TheMeatSite.com

You might also like