Πρόβλημα στους ελέγχους από τους γεωτεχνικούς

Δεν διεξάγονται σωστά οι έλεγχοι στα ζωικά και φυτικά τρόφιμα, τα ζώα και τις ζωοτροφές επισημαίνουν οι γεωτεχνικοί. Αιτία η περικοπή των εκτός έδρας αμοιβών.

Όπως τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημόσιων Υπαλλήλων οι υπηρεσίες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Τρίτη 12 Απριλίου στην Αθήνα, ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ, Νίκος Κακαβάς,  είπε ότι «η εισοδηματική πολιτική -ένεκα Μνημονίου- έχει περιορίσει τις εξόδους των γεωτεχνικών στα ποιμνιοστάσια, τα χωράφια και τις ιχθυοκαλλιέργειες σε 60 μέρες το χρόνο, από 120+ 60 που ίσχυε μέχρι το 2009».

Το πρόβλημα ξεκίνησε με νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, με το οποίο το υπουργείο Οικονομικών έθεσε ως «ταβάνι» για τις εκτός έδρας αποζημιώσεις των δημοσίων υπαλλήλων τις 60 μέρες το χρόνο. Ύστερα από πιέσεις της ΠΟΓΕΔΥ προστέθηκε η δυνατότητα της «εξαίρεσης» των γεωτεχνικών από αυτή τη δέσμευση, με ΚΥΑ των αρμόδιων υπουργείων.

Όμως ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, που είναι ο πολιτικός προϊστάμενος των γεωτεχνικών που υπηρετούν στις αγροτικές υπηρεσίες των περιφερειών, απέκλεισε κατηγορηματικά την «κατ’ εξαίρεση έξοδο» των γεωτεχνικών, πέραν των 6ο ημερών από το γραφείο.

Οι γεωπόνοι και οι κτηνοτρόφοι αποφάσισαν να αποσύρουν τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα με τα οποία πήγαιναν στους εκτός έδρας ελέγχους λόγω έλλειψης δημόσιων οχημάτων, καθώς η αποζημίωση των 15 λεπτών/ χλμ για τη βενζίνη κρίνεται πολύ χαμηλή.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως τονίζουν οι γεωτεχνικοί, ότι οι αποζημιώσεις των εκτός έδρας όταν ίσχυε το 120+60 ήταν 3 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που οι εισπράξεις από το ανταποδοτικό τέλος των ελέγχων ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ.

Η ΠΟΓΕΔΥ ζητά:

  • Διοικητικές ρυθμίσεις για πιο εύκολη μετακίνηση των υπαλλήλων
  • Μεταβίβαση πόρων στις περιφέρειες
  • Να παραμείνουν σταθερά τα εκτός έδρας στα παλιά όρια των 120+60
  • Να αυξηθεί η κατά χιλιόμετρο αποζημίωση για τη βενζίνη

Τέλος προειδοποίησε για πιο δυναμικές κινητοποιήσεις μετά το Πάσχα.

You might also like