Στον ΕΟΦ και ο ΕΦΕΤ;

Την συγχώνευση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων με τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκου προτείνει η επιτροπή «σοφών» για την υγεία.

Η συγκέντρωση αυτών των υπηρεσιών και… πιθανώς ορισμένων τμημάτων του Γενικού Χημείου του Κράτους σε έναν οργανισμό φαρμάκων και διατροφής, έχει στόχο σύμφωνα με την επιτροπή «να οργανωθεί ένας ενιαίος οργανισμός που θα έχει την ρυθμιστική ευθύνη στους τομείς του φαρμάκου και της διατροφής».

Βέβαια οι συγγραφείς της έκθεσης σημειώνουν ότι αυτή η κίνηση «αξίζει περισσότερης διερεύνησης, με την προϋπόθεση ότι κάτι τέτοιο δεν έρχεται σε αντίθεση με την Κοινοτική νομοθεσία».

Η «επιτροπή σοφών» έχει συσταθεί από τον υπουργό Υγείας Α. Λοβέρδο και έχει επικεφαλής τον βουλευτή Eπικρατείας του ΠΑΣΟΚ Ηλία Μόσιαλο. Η ενδιάμεση έκθεση που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η επιτροπή καταγράφει στοιχεία και προτάσεις για την διατήρηση των δημοσίων δαπανών για την υγεία στο 6% του ΑΕΠ ή και κάτω από αυτό.

Η όποια υπαγωγή του ΕΦΕΤ σε άλλο οργανισμό απλά παρατείνει την ασάφεια όσο αφορά στους ελέγχους τροφίμων, αφού δεν έχει κλείσει καλά –καλά ένα εξάμηνο από την τελευταία μεταφορά του οργανισμού στο υπουργείο Υγείας και μάλιστα με μείωση των αρμοδιοτήτων του.

Δεν γνωρίζουμε αν οι προτάσεις της επιτροπής απηχούν τις σκέψεις και της κυβέρνησης. Αν όμως κάτι τέτοιο συζητείται να περιμένουμε μετά από αυτό και συγχώνευση του υπουργείου (και) Τροφίμων με το Υγείας;

You might also like