Μέσω του αφθώδους πυρετού, επιστροφή στον… Ψυχρό Πόλεμο

Είναι μερικοί μήνες τώρα, που η Βουλγαρία αντιμετωπίζει τα κατά κύματα κρούσματα αφθώδους πυρετού που ξεσπούν στα νοτιοανατολικά εδάφη της που συνορεύουν με την Τουρκία. Σε μια προσπάθεια να αντιδράσει σε αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να κατασκευάσει ένα φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία, επανενεργοποιώντας και επεκτείνοντας εκείνον που υπήρχε από τον καιρό του Ψυχρού Πολέμου. Ο φράχτης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Novinite, που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο, θα αποτρέψει να εισέρχονται στη χώρα ζώα με αφθώδη πυρετό.

Ο φράχτης που υπήρχε, κάλυπτε 28,5 χιλιόμετρα από τα συνολικά 209,5 χιλιόμετρα της συνοριογραμμής. Αυτός θα επισκευαστεί, και θα κατασκευαστεί καινούργιος για να καλύψει όλα τα υπόλοιπα χιλιόμετρα. Ο Οκτώβριος είναι το χρονικό όριο ολοκλήρωσης της περίφραξης, καθώς οι Βούλγαροι θα προσπαθήσουν να… προλάβουν το χειμώνα, αφού ο αφθώδης πυρετός εξαπλώνεται πιο γρήγορα όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές.

Υπενθυμίζουμε ότι η Βουλγαρία ήταν επί 12 χρόνια «καθαρή» από αφθώδη πυρετό, μέχρι το Δεκέμβριο. Από τότε έχει πληγεί από αλλεπάλληλα κρούσματα στις περιοχές που συνορεύουν με την Τουρκία, κι έχει αναγκαστεί να καταστρέψει μέρος του ζωικού κεφαλαίου στις περιοχές αυτές. Στο τέλος Μαρτίου, οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι εκατοντάδες ζώα θα πρέπει να υποβληθούν σε ευθανασία για την πρόληψη της εξάπλωσης του αφθώδους πυρετού στην Στράντζα, προκαλώντας συλλαλητήρια διαμαρτυρίας και μπλόκα κτηνοτρόφων.

Στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, τα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα, που χώριζαν το Σύμφωνο της Βαρσοβίας και το ΝΑΤΟ, ήταν από τα πιο καλά οχυρωμένα σύνορα στην Ευρώπη. Από τη δεκαετία του ’90, η Βουλγαρία έχει κατεδαφίσει τις συνοριακές οχυρώσεις της.

Σε συνδυασμό με την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να σηκώσει αντίστοιχα ένα φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία για να αποτρέψει τη λαθρομετανάστευση, το θέμα έχει προκαλέσει διπλωματικές αντιδράσεις, καθώς η Τουρκία αντιμετωπίζει με καχυποψία και τις δύο αυτές ενέργειες.

You might also like