Βουλγαρία και Τουρκία αλληλοκατηγορούνται για τον αφθώδη πυρετό

Μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του αφθώδους πυρετού στις περιοχές που βρίσκονται στα σύνορα με τη Βουλγαρία, άρχισαν να λαμβάνουν οι τουρκικές αρχές. Αυτό ήρθε ως απάντηση στην μόλις προ ολίγων ημερών κίνηση της βουλγαρικής κυβέρνησης να επιδιορθώσει και να επεκτείνει (για τον ίδιο λόγο) τους φράχτες που υπήρχαν στα τουρκοβουλγαρικά σύνορα από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Έτσι έχουμε ένα νέο επεισόδιο στο σίριαλ του αφθώδους πυρετού, με τη Βουλγαρία να υποστηρίζει ότι τα κρούσματα που έχουν εμφανιστεί στο έδαφος της προέρχονται από την Τουρκία και την Τουρκία από την πλευρά της να υποστηρίζει το ακριβώς αντίστροφο.

Τώρα, βουλγαρικές πηγές επικαλούμενες Τούρκο αξιωματούχο, λένε ότι οι τουρκικές αρχές έχουν αναστείλει όλες τις μετακινήσεις ζώων στην περιοχή του Κιρκλαρέλι. Το μέτρο θα ισχύει τουλάχιστον έως τις 9 Μαΐου 2011. «Έχουμε εισαγάγει αυτά τα μέτρα, λόγω της επιδημίας αφθώδους πυρετού στη Βουλγαρία. Έχουμε καλέσει τον τοπικό πληθυσμό να είναι προσεκτικοί ώστε να μην επιτρέψει την εξάπλωση της νόσου» φέρεται να δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Επιπλέον, οι αρχές στην ευρωπαϊκή πλευρά της Τουρκίας φαίνεται να κινούνται για να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό ζώων κατά του αφθώδους πυρετού και σύμφωνα με πηγές της Ε.Ε., τις οποίες αναπαράγει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων Novinite, η Κομισιόν παρείχε στην Τουρκία 850 000 δόσεις εμβολιασμού.

Τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο και στη συνέχεια και πάλι από τα μέσα Μαρτίου η Βουλγαρία προσπαθεί να αναχαιτίσει τα αλλεπάλληλα κρούσματα αφθώδους πυρετού που πλήττουν τις νοτιοανατολικές περιοχές της. Οι βουλγαρικές αρχές αναφέρουν ότι έχουν σφαγεί στις περιοχές αυτές χιλιάδες ζώα τους τελευταίους μήνες.

You might also like