Αντέχουν τα ισπανικά κρεοπωλεία

Τη θέση τους στην αγορά κρατούν σθεναρά τα κρεοπωλεία στην Ισπανία, με τις πωλήσεις μοσχαρίσιου κρέατος από τα παραδοσιακά καταστήματα να κυμαίνονται πάνω από το 50% των συνολικών πωλήσεων.

Όπως αναφέρει το TheMeatSite, οι Ισπανοί καταναλωτές συνεχίζουν να προτιμούν το κρεοπωλείο της γειτονιάς τους, αν και οι τιμές του είναι κατά μέσο όρο πιο ακριβές από εκείνες των σούπερ μάρκετ και των υπερ-αγορών. Ο λόγος; Η εμπιστοσύνη προς τον κρεοπώλη, τα προϊόντα του οποίου θεωρούν πιο φρέσκα, ντόπια, ενώ ως σημαντικός παράγοντας προτίμησης καταγράφεται η δυνατότητα που έχουν οι καταναλωτές να αγοράσουν, πιο συχνά, μικρότερες ποσότητες.

Αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ καταναλωτικού κοινού και κρεοπωλών επιβεβαιώνει η έρευνα που διενεργήθηκε πρόσφατα για λογαριασμό του οργανισμού προώθησης ιρλανδικών προϊόντων, Bord Bia Μαδρίτης (σ.σ. το ισπανικό παράρτημα του ιρλανδικού αυτού οργανισμού ενδιαφέρεται άμεσα, καθώς οι πωλήσεις ιρλανδικού βόειου κρέατος στην Ισπανία υπερβαίνουν τις 14.00 τόνους ετησίως, και η χώρα αυτή εξάγει στην Ισπανία το 60% της συνολικής της παραγωγής βόειου κρέατος).

Ωστόσο, η γενικότερη οικονομική κρίση δεν αφήνει ανεπηρέαστο τον κλάδο, με το 53% των κρεοπωλών να δηλώνει πτώση της αξίας των πωλήσεων για το 2010, σύμφωνα με την έκθεση της Ομοσπονδίας Ισπανών Κρεοπωλών. Γεγονός που αιτιολογείται κυρίως λόγω της μείωσης αγοράς ακριβού κρέατος/κομματιών, με το βόειο και αρνίσιο κρέας να επηρεάζονται περισσότερο. Από την πλευρά τους, οι κρεοπώλες δηλώνουν, σε ποσοστό 80%, ότι διατήρησαν σταθερές τις τιμές τους κατά το 2010, κάτι που πιστοποιούν και τα επίσημα στοιχεία. Από αυτά προκύπτει επίσης ότι το 10% των κρεοπωλείων μείωσαν τις τιμές σε χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας, ενώ άλλο ένα 10% αύξησε τις τιμές προκειμένου να αντεπεξέλθει στα αυξημένα κόστη.

Γενικά, πάντως, ο κλάδος εμφανίζεται απαισιόδοξος, με το 64% των επαγγελματιών να δηλώνει ότι οι επιπτώσεις της κρίσης θα χειροτερεύσουν στο άμεσο μέλλον, επηρεάζοντας αρνητικά τις πωλήσεις και συρρικνώνοντας περαιτέρω το μηνιαίο εισόδημα του κρεοπώλη.

You might also like