Απορίες για τα πολυεθνικά τρίμματα κρέατος

Έχουν εθνικότητα τα μικρόβια; Στις Ηνωμένες Πολιτείες ασχολούνται επιστημονικά με το θέμα, αφού χάμπουργκερ, κεφτέδες, μπιφτέκια, παρασκευάζονται από τρίμματα κρέατος, με διαφορετική, πολλές φορές, χώρα προέλευσης. Η αυξημένη ζήτηση για τέτοιες λιχουδιές οδηγεί τις ΗΠΑ να εισάγουν, κάθε χρόνο, βοοειδή και βοδινό κρέας αξίας 3 δισ.!

Η… πολυεθνικότητα όμως των συγκεκριμένων τροφίμων δημιουργεί δυσκολίες στην ιχνηλασιμότητα του προϊόντος, ειδικά στην περίπτωση χρήσης τριμμάτων κρέατος. Θέμα το οποίο έχει κατά καιρούς απασχολήσει τις υγειονομικές αρχές της χώρας αλλά και τους Αμερικανούς καταναλωτές.

Ερευνητική ομάδα λοιπόν μελέτησε την αποτελεσματικότητα εντοπισμού και αναγνώρισης παθογόνων σε τρίμματα κρέατος, βασισμένοι στη μέθοδο σκιαγράφησης του μικροβιακού προφίλ. Σκοπός της έρευνας ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσο το μικροβιακό προφίλ των εγχώριων τριμμάτων βοδινού συμπίπτει με εκείνο των εισαγόμενων.

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, οι μικροοργανισμοί που ευθύνονται για σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις διαφέρουν από χώρα σε χώρα και από περιοχή σε περιοχή. Για παράδειγμα, το βακτήριο Escherichia coli O157:H7 είναι το κύριο είδος E. coli που ευθύνεται για σειρά τροφικών δηλητηριάσεων στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη. Αντίθετα, στο νότιο ημισφαίριο τα «πρωτεία» κερδίζει το O111.

Οι ερευνητές εξέτασαν 1.186 δείγματα τριμμάτων βοδινού από τις ΗΠΑ, αλλά και την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και την Ουρουγουάη – τις τρεις χώρες που καλύπτουν περισσότερο από το 50% των εισαγωγών των ΗΠΑ σε μοσχαρίσιο κρέας. Σε αυτά κατέγραψαν το μικροβιακό φορτίο για αερόβια βακτήρια, Staphylococcus aureus, Campylobacter, Salmonella, Listeria, καθώς και τα βακτήρια E. Coli. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «οι διαδικασίες παρακολούθησης των παθογόνων, που χρησιμοποιούνται σήμερα στις ΗΠΑ, είναι επαρκείς προκειμένου να πιστοποιήσουν την ασφάλεια των εισαγόμενων τριμμάτων κρέατος» διαβάζουμε στο themeatsite.com

You might also like