Δεν διαπιστώθηκαν ελληνοποιήσεις το Πάσχα

Ικανοποιημένη από τη δουλειά των ελεγκτικών μηχανισμών του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος κατά την περίοδο του Πάσχα, δήλωσε η υφυπουργός Αγροτικής και Τροφίμων, Μιλένα Αποστολάκη, που συναντήθηκε την Παρασκευή 6/5 στα γραφεία του ΕΛΟΓΑΚ με τη διοίκηση του οργανισμού.

«Δεν διαπιστώθηκαν ελληνοποιήσεις», δήλωσε κατηγορηματικά ο πρόεδρος του ΕΛΟΓΑΚ, Ανδρέας Γεωργούδης, προσθέτοντας ότι οι έλεγχοι στην περίοδο του Πάσχα, έγιναν σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τον ΕΦΕΤ και το ΣΔΟΕ, ενώ στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών βρέθηκαν όλα τα σφαγεία της χώρας, αλλά και δεκάδες εισαγωγείς νωπού και ζώντος κρέατος.

«Υπήρχαν ορισμένες μεμονωμένες περιπτώσεις, σε δύο σφαγεία της Αχαΐας και της Ηπείρου, που εντοπίστηκαν να σφάζουν παράνομα», τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις που να απαιτούσαν την επιβολή κυρώσεων και προστίμων. Διευκρίνισε ότι επιδρομές έγιναν σε όλα τα σφαγεία της χώρας, ενώ σε 25 εξ αυτών, δηλαδή το 30% του συνόλου, ελέγχθηκαν εξονυχιστικά.

Αναφορικά με τους κτηνοτρόφους, η κ. Αποστολάκη, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα στήριξης του πρωτογενούς τομέα, αφού όπως σημείωσε, αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας και ο ρόλος που καλείται να παίξει είναι σημαντικός, ιδιαίτερα εν μέσω της «πρωτόγνωρης κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα». Για τις τιμές στο γάλα, αναγνώρισε τα προβλήματα που υπήρχαν στο παρελθόν και τόνισε ωστόσο, ότι εφέτος ήταν καλές, ανατρέποντας έτσι το σκηνικό των προηγούμενων χρόνων.

Επισημαίνοντας ότι η διαρκής άνοδος της τιμής των ζωοτροφών αποτελεί το μεγάλο βραχνά των κτηνοτρόφων, η κ. Αποστολάκη σημείωσε ότι η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καταβάλλει κάθε προσπάθεια στήριξής τους, μέσα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Αλέξανδρος Μπαλτατζής", αλλά και από τα χρηματοδοτικά εργαλεία ΕΤΕΑΝ και Αγροτικό Τέμπμε, ώστε να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές τους και να παραμείνουν στο επάγγελμά τους. Επανήλθε δε στο υπό επεξεργασία θεσμικό πλαίσιο, που αφορά τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. «Οι περισσότερες στερούνται άδειας λειτουργίας και ίδρυσης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα», επεσήμανε, και πρόσθεσε ότι στόχος του υπουργείου είναι να πατάξει τη γραφειοκρατία και να επιταχύνει την αδειοδότησή τους, έτσι ώστε να «μπει και μια τάξη».

Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι το πρόγραμμα "Αλέξανδρος Μπαλτατζής" έχει ήδη ξεκινήσει να «τρέχει» και το υπουργείο περιμένει τις υποβολές αιτήσεων από τους παραγωγούς.

Πηγή: www.paseges.gr

You might also like