Συγχωνεύεται κι ο ΕΛΟΓΑΚ;

Τη συγχώνευση του ΕΛΟΓΑΚ με άλλους τρεις υπάρχοντες οργανισμούς σε ένα φορέα αγροτικής έρευνας, εκπαίδευσης και ποιότητας προβλέπει νομοσχέδιο που αποκάλυψε εβδομαδιαία εφημερίδα, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κατεύθυνση που είχε μέχρι σήμερα ο οργανισμός γάλακτος και κρέατος.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα Agrenda προβλέπεται η συνένωση του Οργανισμού Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης (ΔΗΜΗΤΡΑ), του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), του Οργανισμού Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ) και του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ) σε ένα ενιαίο φορέα με το όνομα Εθνικός Οργανισμός Αγροτικής Έρευνας, Εκπαίδευσης και Ποιότητας «ΔΗΜΗΤΡΑ».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό εντάσσεται στη γνωστή πρωτοβουλία Πάγκαλου για τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου.

Αν μια τέτοια συνένωση επιτευχθεί, εγείρονται πολλές ενστάσεις για το χαρακτήρα του νέου αυτού οργανισμού, καθώς και για τη συνέχιση είσπραξης του ειδικού τέλους κρέατος. Να θυμίσουμε ότι ο ΕΛΟΓΑΚ είναι ένας οργανισμός που δεν επιδοτείται από το κράτος, αφού εισπράττει ειδικό τέλος από το γάλα και το κρέας, τόσο τα εγχώρια, όσο και τα εισαγόμενα.

Στην περίπτωση που ένας τέτοιος φορέας συγχωνευτεί σε έναν οργανισμό που σκοπό θα έχει να συμβάλλει στην ανάπτυξη της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, όπως τουλάχιστον αναφέρεται στο κείμενο που δημοσιεύει η εφημερίδα, αναμένεται σοβαρή σύγκρουση με τον εμπορικό κυρίως κόσμο, που από την αρχή είδε αρνητικά το ειδικό αυτό τέλος (0,02% ανά κιλό).

Να θυμίσουμε ότι σε ποσοστά άνω του 60-70% το τέλος αυτό προέρχεται από εισαγόμενα προϊόντα. Άρα η χρησιμοποίηση των αποθεματικών που έχουν συγκεντρωθεί, ή που θα συγκεντρώνονται στο εξής για άλλους σκοπούς από αυτούς που πολύ προσεκτικά διατυπώνονται στο ιδρυτικό του ΕΛΟΓΑΚ ανοίγει δρόμο για νομικές εμπλοκές.

Όλα δείχνουν ότι εκείνο που κάνει ¨ελκυστικό¨ τον Οργανισμό, είναι ακριβώς η καλή του οικονομική κατάσταση και το ταμείο που δημιουργείται από την είσπραξη των τελών γάλακτος και κρέατος. Κάποιοι μάλλον σκοπεύουν να βάλουν… χέρι σε αυτό το ταμείο για να γεμίσουν άλλες "τρύπες" από τις γενικευμένες περικοπές που έχουν υποστεί όλοι οι δημόσιοι φορείς, λόγω Μνημονίου.

You might also like