Χρωματική ταινία ανιχνεύει την αλλοίωση εντός συσκευασίας

Μέχρι πότε τα μπουτάκια κοτόπουλου που αγοράσαμε είναι φρέσκα και κατάλληλα για κατανάλωση; Διατηρήσαμε το κρέας στις κατάλληλες συνθήκες; Αρκεί η ένδειξη «ανάλωση μέχρι» ή η οπτική εμφάνιση του προϊόντος, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι το κρέας που θα σερβίρουμε στο τραπέζι μας είναι κατάλληλο; Τα σκάνδαλα αναφορικά με την κυκλοφορία αλλοιωμένων κρεάτων στην αγορά έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια δύσπιστους τους καταναλωτές. Ο ανιχνευτής φρεσκάδας και καταλληλότητας κρέατος που ανέπτυξε το Ερευνητικό Ινστιτούτο Fraunhofer, με έδρα το Μόναχο της Γερμανίας, έρχεται να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα, σύμφωνα με δημοσίευμα στο TheMeatSite, συμβάλλοντας στη μεγαλύτερη ασφάλεια των προϊόντων κρέατος.

Ο ανιχνευτής, που έχει τη μορφή χρωματικής ταινίας, τοποθετείται στο εσωτερικό της συσκευασίας και αντιδρά στις αμίνες, τις τοξικές ουσίες που αναπτύσσονται κατά τη διαδικασία αλλοίωσης των τροφίμων – ιδιαίτερα του κρέατος και του ψαριού. Έτσι, όταν η ταινία έρθει σε επαφή με τις αμίνες που απελευθερώνονται εντός της συσκευασίας, αλλάζει χρώμα και από κίτρινη γίνεται μπλε.

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες που ανέπτυξαν τη συγκεκριμένη εφαρμογή, η προειδοποίηση του καταναλωτή για την ύπαρξη αμινών είναι εξίσου σημαντική με την προειδοποίηση για την αλλοίωση του προϊόντος, καθώς πολλοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στις συγκεκριμένες τοξικές ουσίες.

«Σε αντίθεση με την ένδειξη της ημερομηνίας λήξης, η πληροφόρηση που παρέχει η χρωματική ταινία δεν βασίζεται σε εκτίμηση για την κατάσταση του τροφίμου, αλλά σε πραγματικό έλεγχο της κατάστασής του» υπογραμμίζει η Dr Anna Hezinger, επιστήμονας του Ινστιτούτου. Όπως εξηγεί, η χρωματική ταινία δεν έρχεται σε άμεση επαφή με το τρόφιμο, καθώς μεσολαβεί ένα προστατευτικό στρώμα που εμποδίζει τα χημικά του αισθητήρα να περάσουν στο κρέας.

Οι επιστήμονες αναζητούν συνεργάτες μέσα από τη βιομηχανία προκειμένου να αναπτύξουν περαιτέρω τη συγκεκριμένη εφαρμογή, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εκπαίδευσης και Έρευνας της Γερμανίας.

You might also like