Οδηγίες για τα έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα κρέατος

Μετά από έναν αριθμό ανακλήσεων προϊόντων κρέατος που συνέβησαν πέρυσι, η αμερικανική Υπηρεσία Επιθεώρησης Ασφάλειας Τροφίμων (FSIS), που εποπτεύεται από το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας, έχει εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές για να βοηθήσει τις μικρές εταιρείες που παρασκευάζουν έτοιμο για κατανάλωση κρέας, να μειώσουν τον κίνδυνο των επιβλαβών βακτηρίων στα προϊόντα τους.

Η FSIS ανακοίνωσε ότι το νέο έγγραφο συμμόρφωσης περιέχει οδηγίες για το πώς να αποφευχθεί η μόλυνση από τροφιμογενή παθογόνα, όταν εισάγονται συστατικά μετά τη διαδικασία της μεταποίησης – όπως π.χ. η προσθήκη μπαχαρικών ή σαλτσών μετά το κάπνισμα ή το μαγείρεμα. Το πρόβλημα με τα εν λόγω συστατικά είναι ότι πιθανόν δεν υπάρχει επόμενο στάδιο εξολόθρευσης των παθογόνων από τον παρασκευαστή ή τον καταναλωτή προκειμένου να καταστραφούν τα επιβλαβή βακτήρια.

«Η αποτροπή των τροφιμογενών ασθενειών είναι πρώτη μας προτεραιότητα» δήλωσε σχετικά ο διευθυντής της FSIS, υπογραμμίζοντας ότι «οι εν λόγω οδηγίες διευκρινίζουν τις βέλτιστες πρακτικές που συνιστά η Υπηρεσία, όταν πρόκειται για την παραγωγή ειδών διατροφής τα οποία οι καταναλωτές συνήθως δεν μαγειρεύουν πριν τα καταναλώσουν». Στόχος είναι να βοηθηθεί η βιομηχανία να διδαχθεί από τα παθήματα, προκειμένου να αποτρέψει μελλοντικά προβλήματα και να επιτύχει την ασφάλεια των έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων.

Δεν πρόκειται βέβαια περί νέων κανονιστικών ρυθμίσεων, είναι απλώς μια βοήθεια προς τις μικρές επιχειρήσεις να συμμορφωθούν με τις υφιστάμενες ρυθμίσεις. Οι οδηγίες, που βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της διαμόρφωσης, έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο και η FSIS, σε μια προσπάθεια δημόσιας διαβούλευσης, ζητά τις παρατηρήσεις της αμερικανικής βιομηχανίας κρέατος επί του θέματος.

You might also like