Λογισμικό προβλέπει τα επίπεδα σαλμονέλας στο χοιρινό

Ένα νέο «εργαλείο» στη μάχη κατά της σαλμονέλας αναπτύσσουν Ιταλοί και Έλληνες επιστήμονες σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Έρευνας Τροφίμων (IFR). Πρόκειται για ένα νέο λογισμικό σχεδιασμένο να εντοπίζει τα επίπεδα σαλμονέλας στο χοιρινό κρέας, σε όλα τα στάδια της αλυσίδας παραγωγής.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες στο περιοδικό International Journal of Food Microbiology, ο εντοπισμός και η μέτρηση του μικροβιακού φορτίου από τη σφαγή μέχρι τη διάθεση του κρέατος στο εμπόριο ποικίλλουν, καθώς οι παράγοντες που μπορεί να συμβάλουν στον πολλαπλασιασμό της σαλμονέλας είναι πολλοί, όπως η θερμοκρασία, το pH, η υγρασία.

Στη δυσκολία αυτή έρχεται να απαντήσει το συγκεκριμένο λογισμικό, το οποίο ενσωματώνει περισσότερες από 700 βάσεις δεδομένων για την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό της σαλμονέλας. Το λογισμικό έχει σχεδιαστεί ώστε να συνδυάζει διαφορετικά μοντέλα ανάπτυξης του βακτηρίου, σε διαφορετικά στάδια της τροφοδοτικής αλυσίδας, εκτιμώντας το μικροβιακό φορτίο του χοιρινού ανάλογα με τις τιμές που δίνονται για επεξεργασία.

Ήδη οι επιστήμονες έχουν τεστάρει το λογισμικό συγκρίνοντας τα αποτελέσματά του μ’ εκείνα από πραγματικές μετρήσεις σε προϊόντα.

You might also like