ΟΗΕ: Οι τιμές των τροφίμων θα συνεχίσουν ανοδικά

Η τάση για υψηλές και ασταθείς τιμές στα αγροτικά προϊόντα είναι πιθανό να παραμείνουν για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους και το 2012, σύμφωνα με την ανάλυση που δημοσίευσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ στην εξαμηνιαία Επισκόπηση Τροφίμων. Αιτίες γι’ αυτό είναι η απότομη μείωση των αποθεμάτων, και η μικρή αύξηση της παραγωγής για την πλειονότητα των καλλιεργειών.

Οι διεθνείς τιμές των τροφίμων, που νωρίτερα φέτος εκτινάχθηκαν στα επίπεδα που είχαν κατά την επισιτιστική κρίση του 2007-2008, έπεσαν μόλις 1% το Μάιο, αλλά βρίσκονται πολύ πάνω από τα επίπεδα του περσινού Μαΐου. Η μικρή αυτή μείωση οφείλεται κυρίως στη μείωση της τιμής των σιτηρών και της ζάχαρης, η οποία όμως δεν στάθηκε ικανή να αντισταθμίσει τις αυξήσεις στο κρέας και τα γαλακτοκομικά.

Οι υψηλές τιμές των ζωοτροφών, τα κρούσματα ζωονόσων και η εξάντληση των αποθεμάτων ζωικού κεφαλαίου προβλέπεται να περιορίσουν την παγκόσμια παραγωγή κρέατος στα 294 εκατομμύρια τόνους το 2011 – μόνο 1% περισσότερο από το 2010. Αυτή τη μικρή αύξηση θα οδηγήσει κυρίως η άνοδος που θα δείξει το κρέας πουλερικών και το χοιρινό.

Η ισχυρή ζήτηση για εισαγωγές, κυρίως στην Ασία όπου ορισμένες χώρες αντιμετωπίζουν στενότητα στις προμήθειες και υψηλές εγχώριες τιμές, αναμένεται να επιφέρει στο διεθνές εμπόριο κρέατος μια αύξηση 2,4%, στα 26,8 εκατομμύρια τόνους. Το εμπόριο αιγοπρόβειου κρέατος προβλέπεται να παραμείνει χαμηλά, περιοριζόμενο από τη μικρή διαθεσιμότητα που δείχνουν οι παραδοσιακές χώρες εξαγωγής.

Οι διεθνείς τιμές του κρέατος έχουν διατηρηθεί σταθερά αυξανόμενες από τον Ιανουάριο του 2011, ανεβαίνοντας κατά 5% το πρώτο τρίμηνο του έτους, κυρίως εξαιτίας της αύξησης 10% στο χοιρινό κρέας. Στο άμεσο μέλλον, ο συνδυασμός ισχυρής εισαγωγικής ζήτησης και οι περιορισμένες εξαγωγικές διαθεσιμότητες προοιωνίζονται περαιτέρω αύξηση των τιμών τους επόμενους μήνες..

You might also like