Ταφόπλακα η μετάταξη στον αυξημένο ΦΠΑ

Τη μετάταξη από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 13% στο 23% από το Σεπτέμβριο, για τις υπηρεσίες που προσφέρουν εστιατόρια και καφετέριες αποφάσισε τελικώς η κυβέρνηση (αναμένεται ότι θα ψηφιστεί στο τέλος Ιουνίου). Αποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει τέλος σε αυτή τη διαδικασία αυξήσεων που πλήττουν την αγοραστική δυνατότητα και την ίδια την αγορά.

Την ώρα που η χώρα βουλιάζει στην ύφεση, η κυβέρνηση επιμένει στην ίδια πολιτική. Ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης λένε ότι είναι αδιανόητη η περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ, ενώ το κόστος θα είναι δυσβάσταχτο για τους καταναλωτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα συλλογική όργανα των εστιατόρων χαρακτηρίζουν «ταφόπλακα» την περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ και θεωρούν βέβαιο πως θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας στον κλάδο. Όπως υπογραμμίζουν, επίσης, η μετάταξη του κλάδου στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ θα θέσει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού, όταν μάλιστα ανταγωνίστριες χώρες έχουν μειώσει πρόσφατα το συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση στο 5% – 6%.

Όπως υπολογίζουν οι εστιάτορες, ο αυξημένος ΦΠΑ θα σημάνει στην πραγματικότητα 20% αύξηση στην τιμή των προϊόντων στα καταστήματα μαζικής εστίασης. Αυτό θα πλήξει ακόμη περισσότερο την κατανάλωση (φανταστείτε το και σε συνδυασμό με μια σειρά άλλων… έκτακτων μέτρων που αφαιρούν κι άλλο εισόδημα από την τσέπη του καταναλωτή) και θα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες και για τους προμηθευτές των εστιατορίων.

Η κοινή λογική, όμως (κι όχι μόνο η οικονομική επιστήμη), λέει ότι αν η φορολογία αυξηθεί περισσότερο από ένα όριο, φτάνεις να εισπράττεις λιγότερους φόρους. Η αγορά λέει ότι αυτό το όριο στην Ελλάδα έχει ήδη ξεπεραστεί και ότι με τη μετάταξη στον ΦΠΑ 23% θα κλείσουν πάρα πολλά καταστήματα. Μάλιστα, σε μια κίνηση απόγνωσης, η Ομοσπονδία των εστιατόρων έκανε τις προηγούμενες μέρες σαφές ότι αν επιχειρηθεί η μετάταξη θα συζητήσει τη «στάση πληρωμών προς το Δημόσιο, ασφαλιστικούς φορείς και δήμους».

You might also like