Αιμορραγική διάρροια από μπιφτέκια

Στην κατανάλωση μπιφτεκιών από βοδινό κρέας φαίνεται να οφείλονται τα κρούσματα αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου που καταγράφηκαν στη βόρεια Γαλλία, όπως ανακοίνωσε ο ΕΦΕΤ στηριζόμενος στην ενημέρωση των αρμόδιων γαλλικών αρχών.

Τα κρούσματα αφορούν παιδιά ηλικίας 20 μηνών έως 8 ετών, τα οποία εμφάνισαν συμπτώματα αιμορραγικής διάρροιας τη χρονική περίοδο μεταξύ 6 και 11 Ιουνίου. Σημειώνεται ότι δεν φαίνεται να υπάρχει σύνδεση με την επιδημία EHEC στη βόρειο Γερμανία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, «τα κρούσματα φαίνεται να οφείλονται στην κατανάλωση μπιφτεκιών από βοδινό κρέας, τα οποία αγοράστηκαν από 3 καταστήματα LΙDL στην περιοχή της βορείου Γαλλίας. Τα αρχικά αποτελέσματα σε μικροβιολογικές δοκιμές για τα τρία ανθρώπινα περιστατικά έδειξαν ανίχνευση τοξικολογικών παραγόντων -γονίδια stx2 και eae- από STEC (τοξίνη Shiga που παράγεται από το Ε. coli). Ωστόσο τα αποτελέσματα των αναλύσεων στα δείγματα τροφίμων όσο και στους αρρώστους αναμένονται».

Οι Αρχές λένε ότι η ύποπτη παρτίδα παρασκευάστηκε στις 11 Μαΐου 2011 και αποτελείται από 13 μίγματα, προερχόμενα από Γερμανούς (στην πλειοψηφία), καθώς και δύο ιταλούς προμηθευτές. Η παραγωγός επιχείρηση προχώρησε σε προληπτική ανάκληση δύο επιπλέον παρτίδων, τα οποία παρασκευάστηκαν μία ημέρα πριν (10 Μαΐου) και μία ημέρα μετά (12 Μαΐου), των οποίων η πρώτη ύλη είναι από Γερμανούς, Γάλλους, Βέλγους και Πολωνούς προμηθευτές. Συνολικά δηλαδή έχει γίνει ανάκληση 3 παρτίδων του προϊόντος, για το οποίο μέχρι στιγμής δεν προκύπτει η όποια διακίνησή του εκτός Γαλλίας.

You might also like