Ημέρα τροφίμων στο Ευρωκοινοβούλιο
Η 21η Ιουνίου ήταν στο ευρωκοινοβούλιο (ΕΚ) διαφορετική: ήταν αφιερωμένη στα τρόφιμα. Η επιτροπή Γεωργίας ψήφισε την έκθεση για την ποιότητα των τροφίμων ενώ οι τοπικές σπεσιαλιτέ είχαν την τιμητική τους… Παράλληλα συζητήθηκαν τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και οι ετικέτες ενώ, για πρώτη φορά, στη Συνέντευξη Τύπου οι ευρωβουλευτές απάντησαν στις ερωτήσεις όχι μόνο των δημοσιογράφων αλλά και των διαδικτυακών επισκεπτών του ΕΚ. Στην ψηφοφορία στην επιτροπή Γεωργίας, οι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν τη σημασία της διευκόλυνσης της πιστοποίησης ποιότητας για την ανταγωνιστικότητα της γεωργίας, με μείωση του χρόνου αναμονής σε 6 από 12 μήνες και αυξημένη προστασία των παραγωγών από απομιμήσεις. Στο δε εστιατόριο του ΕΚ παρουσιάσθηκε σειρά τοπικών τροφίμων όπως Μοτσαρέλα, γαλλικό Μπλε Τυρί της Αβέρνης και χοιρομέρι Αρδεννών.
Καλύτερη σήμανση, καλύτερα τρόφιμα
Οι ευρωβουλευτές που προωθούν το φάκελο της σήμανσης των τροφίμων είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν σε ερωτήσεις που έστειλαν πολίτες από το Facebook και το Twitter, εν όψει και της ψηφοφορίας στην ολομέλεια τον Ιούλιο. Κυριότερα θέματα που απασχόλησαν όσους έκαναν ερωτήσεις ήταν η διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων και η σαφήνεια των όσων γράφουν οι ετικέτες.
Έτσι, η "Άνια" ρώτησε πώς θα έπρεπε να είναι μια ιδεώδης ετικέτα αλλά όπως επεσήμανε ο Σουηδός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Carl Schluyter, κάθε καταναλωτής έχει διαφορετική "ιδεώδη" ετικέτα αλλά σε ότι τον αφορά "ιδεώδης" είναι η ετικέτα που ενημερώνει πραγματικά και που βοηθά τον καταναλωτή να αποφύγει τις απάτες, όπως "το να αγοράσει "γιαούρτι φράουλα" που δεν περιέχει φράουλες"…
Από την πλευρά του, ο Ολλανδός Φιλελεύθερος Gerben-Jan Gerbrandy, σημείωσε ότι το κρισιμότερο είναι οι πληροφορίες που αφορούν θέματα υγείας, όπως η περιεκτικότητα σε λίπη ή αλάτι, όμως ο Βρετανός Συντηρητικός Struan Stevenson, (ΕΣΜ) θεωρεί ότι ορισμένοι συνάδελφοί του το παρατραβάνε και επεσήμανε ότι οι ετικέτες πρέπει να είναι πάνω από όλα σαφείς και απλές και "όχι μεγέθους Πολέμου και Ειρήνης"…
Η "Izabela" ρώτησε επεσήμανε ότι είναι χρήσιμο και να μάθουμε να διαβάζουμε τις ετικέτες, κάτι στο οποίο η Βρετανίδα Σοσιαλίστρια, Glenys Willmott, συμφώνησε ότι πρέπει να αρχίζει από το σχολείο, με τη Γερμανίδα ευρωβουλευτή του ΕΛΚ, Renate Sommer να προσθέτει ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τους ηλικιωμένους που επίσης χρειάζονται "εκπαίδευση" στην ανάγνωση των ετικετών.
Απαντώντας σε ερώτηση για την "απειλή" από τρόφιμα που προέρχονται από αλλού, όπως για παράδειγμα την Κίνα ή τις ΗΠΑ, ο Schluyter υπενθύμισε το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που διαθέτει ήδη η ΕΕ, βάσει του οποίου μόλις μια χώρα εντοπίσει κάτι επικίνδυνο ενημερώνει αμέσως όλες τις υπόλοιπες. Από δε την πλευρά της, η Renate Sommer σημείωσε ότι τρίτες χώρες οφείλουν να ανταποκρίνονται στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις αν θέλουν να πωλούν τρόφιμα στην Ευρώπη αλλά τόνισε επίσης ότι είναι απαραίτητο να εντοπίζονται έγκαιρα οι όποιοι κίνδυνοι.