Η νανοτεχνολογία θέλει τον… Οδηγό της

Μπορεί η όλο και πιο διευρυμένη χρήση της νανοτεχνολογίας να συμβάλλει τα τελευταία χρόνια στη βελτίωση των προϊόντων και την ανάπτυξη της βιομηχανίας τροφίμων, κρύβει όμως και κινδύνους, που απαιτούν προσοχή. Έτσι, όπως διαβάζουμε στο themeatsite.com, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) προχώρησε στην έκδοση ενός Οδηγού για τη χρήση τεχνητά κατασκευασμένων νανοϋλικών (ENM) στα τρόφιμα και στην τροφική αλυσίδα, έπειτα από σχετικό αίτημα της Κομισιόν.

Ο Οδηγός αποτελεί το πρώτο πρακτικό εγχειρίδιο που δημοσιεύεται για το θέμα και καλύπτει ένα ευρύ πεδίο πληροφοριών: από τους ενδεχόμενους κινδύνους που υπάρχουν από τη χρήση της νανοτεχνολογίας σε πρόσθετα τροφίμων, ένζυμα, συσκευασίες και υλικά που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα, τα αποκαλούμενα «νέα τρόφιμα», τα φυτοφάρμακα κ.ά., μέχρι τη δημοσίευση στοιχείων για τα φυσικά και χημικά χαρακτηριστικά των νανοϋλικών και τις προδιαγραφές που απαιτούνται για την έγκρισή τους.

Παράλληλα, στην έκδοση συνιστώνται έξι διαφορετικά τεστ που πρέπει να εφαρμόζονται στα νανοϋλικά, προκειμένου να ελέγχεται η τοξικότητά τους από διαφορετικές «οπτικές», με σκοπό τη μείωση της επικινδυνότητας των τροφίμων στα οποία χρησιμοποιούνται. Μάλιστα, όπως σχολιάζει ο επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής της EFSA, καθηγητής Vittorio Silano, η κατηγοριοποίηση βάσει της τοξικότητας αποτελεί σημαντική καταγραφή και ταυτόχρονα ζητούμενο, καθώς, προς το παρόν, οι επιστήμονες πειραματίζονται αναφορικά με τα τεστ τοξικότητας των τεχνητά κατασκευασμένων νανοϋλικών.

Να σημειωθεί τέλος ότι, κατά το στάδιο προετοιμασίας του Οδηγού, η EFSA κάλεσε σε δημόσια διαβούλευση ακαδημαϊκούς, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, εκπροσώπους της βιομηχανίας τροφίμων από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και άλλες διεθνείς αρχές. Σύμφωνα με τον Οδηγό, όλα τα σχόλια και η παρατηρήσεις των 256 φορέων και επιστημόνων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα έχουν ληφθεί υπόψη στην έκδοση.

You might also like