Ολλανδία: Διχασμένοι οι πολίτες για τις μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες

Ένας στους δύο Ολλανδούς πολίτες έχει αρνητική άποψη για τις μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήγαγε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων, Γεωργίας και Καινοτομίας της χώρας. Όπως αναφέρει το pigprogress.net, τα συγκεκριμένα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν επακριβώς παλαιότερη σφυγμομέτρηση.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Henk Bleker, υπεύθυνος για τα θέματα γεωργίας, απέφυγε να απαντήσει γιατί το 50% της κοινής γνώμης λέει «Όχι» (θετική άποψη έχει το 42%) στις μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες, «υποθέτοντας», όπως είπε, ότι οι λόγοι πηγάζουν από το φόβο εξάπλωσης ασθενειών στις μεγάλες φάρμες, καθώς και από τη συζήτηση που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα αναφορικά με την καταστροφή που επιφέρει το συγκεκριμένο μοντέλο κτηνοτροφίας στο περιβάλλον. «Η έλλειψη γνώσης ίσως είναι επίσης ένας λόγος για την αρνητική εικόνα που υπάρχει» πρόσθεσε ο υπουργός.

Παραδοσιακά, η κτηνοτροφική παραγωγή στην Ολλανδία βασιζόταν στις μικρές οικογενειακές φάρμες, γεγονός που τροποποιήθηκε κατά τα τελευταία χρόνια. Η ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών οδηγιών αλλά και η αναδιάρθρωση της κτηνοτροφίας που επήλθε μετά την επιδημία γρίπης των χοίρων και αφθώδους πυρετού, που έπληξε την εγχώρια παραγωγή στα τέλη της δεκαετίας του ’90, έχουν οδηγήσει σε ραγδαία βιομηχανοποίηση του τομέα.

Την ίδια στιγμή, φιλοζωικές οργανώσεις ζητούν την απαγόρευση των μεγάλων μονάδων, υποστηρίζοντας την εφαρμογή του μοντέλου της αειφόρου ανάπτυξης στην κτηνοτροφία. Τα βασικά τους επιχειρήματα είναι η σπατάλη φυσικών πόρων (όπως το νερό) αλλά και η συνολικότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος που, όπως υποστηρίζουν, επιφέρει το συγκεκριμένο μοντέλο, καθώς και ο κίνδυνος που ελλοχεύει για τη δημόσια υγεία από τη γρήγορη εξάπλωση ασθενειών σε μονάδες όπου στοιβάζονται χιλιάδες ζώα, τα οποία παραμένουν μονίμως σταβλισμένα. Και, όπως φαίνεται, έχουν πείσει τους μισούς πολίτες.

You might also like