Για χώρα προέλευσης και μεταλλαγμένα αποφασίζουν οι ευρωβουλευτές

Εχοντας στην ατζέντα δύο κρίσιμα θέματα που αφορούν τα τρόφιμα, ξεκινά σήμερα η ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου. Νέοι κανόνες επισήμανσης και μεταλλαγμένα, έχουν απασχολήσει επί πολύ καιρό τη δημόσια συζήτηση. Οι συζητήσεις επί όλων των θεμάτων και οι ψηφοφορίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 7 Ιουλίου.

Συσκευασίες τροφίμων

Η ενεργειακή αξία, καθώς οι περιεχόμενες ποσότητες λιπαρών, κορεσμένων λιπαρών, υδατανθράκων, σακχάρων, πρωτεϊνών και αλατιού θα πρέπει να είναι ορατές με σαφήνεια στις συσκευασίες των τροφίμων, σύμφωνα με τους νέους κανόνες επισήμανσης, τους οποίους αναμένεται να εγκρίνουν οι ευρωβουλευτές την ερχόμενη Τετάρτη. Θέμα ειδικού ενδιαφέροντος στην κατηγορία αυτή είναι η σήμανση της χώρας προέλευσης. Στόχος των κανόνων αυτών είναι να επιτρέψουν στους καταναλωτές να κάνουν καλύτερα ενημερωμένες και υγιεινές επιλογές όταν αγοράζουν τρόφιμα.

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να είναι ελεύθερα να αποφασίζουν για τον περιορισμό ή την απαγόρευση της καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών, σύμφωνα με τη προτεινόμενη νομοθετική μεταρρύθμιση. Το ΕΚ θα αποφασίσει την Τρίτη εάν θα υποστηρίξει τη σύσταση της επιτροπής Περιβάλλοντος να επιτραπεί στις χώρες να χρησιμοποιούν ως βάση για τις εν λόγω αποφάσεις και περιβαλλοντικούς λόγους, οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση.

You might also like