Ανατροπές στη διατροφή (ή και στη φύση;)

Πώς σας φαίνεται η κοινωνία μας να παράγει κρέας με 35%-60% μικρότερη κατανάλωση ενέργειας, χρησιμοποιώντας 98% λιγότερη γη και παράγοντας 80%-95% λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου; Εξαιρετικό, ε; Τι θα λέγατε όμως αν το κρέας αυτό ήταν κρέας φτιαγμένο στο εργαστήριο;

Δύσκολο πρόβλημα, αλλά η πραγματικότητα έρχεται να το θέσει επιτακτικά πλέον ενώπιον της ανθρωπότητας, πιέζοντάς την να απαντήσει.

Το ερώτημα ανατρέπει ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα ως διατροφή. Διότι η διατροφή ήταν το δώρο της μάνας γης, η εισφορά της φύσης στη ζωή πάνω σε αυτό τον πλανήτη. Τώρα οι ερευνητές έρχονται να ανακοινώσουν ότι ετοιμάζουν κρέας εργαστηρίου για να τρώνε οι άνθρωποι. Λένε μάλιστα ότι σε δώδεκα μήνες θα είναι έτοιμοι να παράξουν μπιφτέκι δημιουργημένο στο εργαστήριο.

Κρέας in vivo ή κρέας in vitro λοιπόν;

Αντιμετωπίζοντας τον συνεχώς αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό, και μια γρήγορα αυξανόμενη ζήτηση για πρωτεΐνες, το τεχνητό κρέας έρχεται να διατυπώσει μια διέξοδο στο πρόβλημα, όπως ισχυρίζονται οι υποστηρικτές της μεθόδου του εργαστηρίου.

Μια ομάδα επιστημόνων, λοιπόν, ανέπτυξαν κρέας που προέρχεται από βλαστοκύτταρα βοοειδούς. Η διαδικασία περιλαμβάνει την ανάπτυξη μυϊκού ιστού από ένα μικρό αριθμό βλαστοκυττάρων που ελήφθησαν από υγιείς αγελάδες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το λεγόμενο «κρέας του δοκιμαστικού σωλήνα», θα μπορούσε να οδηγήσει στην αξιόπιστη, βιώσιμη παραγωγή τροφίμων χαμηλού κόστους, χωρίς να υπάρχει η ανάγκη για ζώντα ζώα.

Οι ερευνητές, όπως διαβάζουμε στο meatprocess.com εργάζονται για την παραγωγή ενός μπιφτεκιού από περίπου 10.000 βλαστοκύτταρα προερχόμενα από βοοειδή. Τα κύτταρα αφήνονται να πολλαπλασιαστούν επί περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο φορές, παράγοντας μυϊκό ιστό που στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί για τα μπιφτέκια.

Το 2009, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ ανέπτυξαν επίσης με παρόμοιες μεθόδους κομμάτια χοιρινού κρέατος, ενώ παλαιότερα είχαν παραχθεί φιλέτα ψαριού σε εργαστήριο της Νέας Υόρκης, με χρήση κυττάρων που ελήφθησαν από το μυϊκό ιστό χρυσόψαρου.

You might also like