«Beef Extravaganza» επί 3ήμερο στην Αγγλία
Περισσότεροι από 60 χονδρέμποροι, εκπρόσωποι αλυσίδων σούπερ μάρκετ αλλά και δημοσιογράφοι, από 14 διαφορετικές χώρες βρέθηκαν στην Αγγλία στα τέλη Ιουνίου, σε μια τριήμερη επίσκεψη που διοργάνωσε ο Οργανισμός για τη Βιομηχανία Βόειου και Πρόβειου Κρέατος – EBLEX. Ο EBLEX είναι το κομβικό σημείο που εστιάζει στην αύξηση των αγγλικών εξαγωγών προσφέροντας πολύτιμη βοήθεια οργάνωσης, τεκμηρίωσης και συντονισμού όσων εμπλέκονται στην αλυσίδα του αγγλικού βοδινού.
Επρόκειτο για ένα πολυ-γεγονός που περιελάμβανε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα του αγγλικού βόειου κρέατος (επισκέψεις σε φάρμες, περιοδεία σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος, επίσκεψη στην ειδική έκθεση για το κρέας MEATUP), αλλά και μια επίσημη δεξίωση με όλο το βρετανικό τυπικό της, μια γιορτή… προς τιμήν του αγγλικού βόειου κρέατος.
Υπό το γενικό τίτλο Beef Extravaganza, η τριήμερη αυτή επίσκεψη (στην οποία συμμετείχε και το meatplace.gr) αποσκοπούσε να κάνει μια επίδειξη ποιότητας, σε μια περίοδο κατά την οποία το αγγλικό βοδινό ανεβάζει τις εξαγωγικές επιδόσεις του. Όπως χαρακτηριστικά δήλωνε μάλιστα ο επικεφαλής των Εξαγωγικών Υπηρεσιών του EBLEX, ο Ζαν-Πιερ Γκαρνιέ, «Για άλλη μία φορά γινόμαστε ένας υπολογίσιμος παίκτης στη διεθνή αγορά. Αυτή η τριήμερη επίσκεψη στόχευε να δείξει στους εισαγωγείς πώς παράγουμε ένα ποιοτικό προϊόν και να ωθήσει περαιτέρω το εξαγωγικό μας εμπόριο. Ήταν μια ευκαιρία επίσης να αναδειχτεί η επάρκεια της εφοδιαστικής μας αλυσίδας αλλά και οι προχωρημένες πρακτικές που χρησιμοποιούν οι κτηνοτρόφοι μας. Πάνω απ’ όλα, όμως, ήταν μια ευκαιρία να παρουσιάσουμε τους παράγοντες που κάνουν το αγγλικό βόειο κρέας μια φανταστική γευστική εμπειρία».
Στο βόειο κρέας, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια δύναμη που έρχεται από… τα παλιά. Σήμερα, που έχει αναρρώσει από το παραγωγικό και οικονομικό πλήγμα της εποχής της σπογγόμορφης εγκεφαλοπάθειας, οργανώνεται και ξανακοιτά θαρρετά τις αγορές-στόχους της. Με ζωικό πληθυσμό μεγαλύτερο από 10 εκατομμύρια βοοειδή, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός βόειου κρέατος στην Ευρωπαϊκή Ένωση (870.000 τόνοι το 2009) και οι εξαγωγές της κινούνται ανοδικά: είναι ενδεικτικό ότι τα διαθέσιμα στοιχεία για το 2009 έδειξαν 21% αύξηση (σε σχέση με το 2008) στην αξία των εξαγωγών φρέσκου και κατεψυγμένου μοσχαρίσιου και βόειου κρέατος.
Τα στοιχεία του 2010 είναι επίσης ανοδικά, αφού όπως είπαν στο meatplace.gr οι υπεύθυνοι του EBLEX, «ξεκινώντας από ένα σημείο μηδέν το Μάιο 2006, οι εξαγωγές πέρυσι ξεπέρασαν τα 360 εκατομμύρια ευρώ σε αξία και τις 100.000 τόνους σε ποσότητα. Αναμένουμε αυτά τα μεγέθη να αναπτυχθούν περαιτέρω κατά 30% φέτος κι έχουμε δεσμευτεί ότι του χρόνου θα δούμε τις εξαγωγές μας να φτάνουν το 20% της παραγωγής μας».