Η ΠΑΣΕΓΕΣ ξεθάβει τα πολεμικά σπαθιά

Με μια εξαιρετικά σκληρή ανακοίνωση, η ΠΑΣΕΓΕΣ απαντά σήμερα στο νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς που έδωσε από τις 8 Ιουλίου στη δημοσιότητα ο υπουργός ΥΠΑΑ&Τ.

Κάνοντας λόγο για προσχηματικό διάλογο που προηγήθηκε, η ΠΑΣΕΓΕΣ παραλληλίζει το νομοσχέδιο «με ανάλογη θεσμική εκτροπή, όπως εκείνη που επιχείρησε να επιβάλει η δικτατορία, προωθώντας ρύθμιση με το Νομοθετικό Διάταγμα 227/1973, που προέβλεπε την αναγκαστική συγχώνευση των συνεταιρισμών, χωρίς ωστόσο να το επιτύχει, γιατί λίγο αργότερα κατέρρευσε».

Θέτοντας ενστάσεις που αφορούν

– την υποχρεωτική μετατροπή των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών σε πρωτοβάθμιους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, μετά από συγχώνευσή τους και υπό την απειλή της κατάργησης,

– την υποχρεωτική διάλυση των ανενεργών πρωτοβάθμιων Αγροτικών Συνεταιρισμών (πρακτικά ανέφικτη, ανεφάρμοστη, αλλά και παράνομη και αντισυνταγματική τη χαρακτηρίζει και έχει προτείνει άλλο τρόπο),

– τη διάλυση των Συνεταιριστικών Εταιριών, ή την θέση τους εκτός συνεταιριστικού θεσμικού πλαισίου,

– την εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου όχι από τη Γενική Συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ που απαρτίζεται από αντιπροσώπους του κάθε μέλους της – νομικού προσώπου (όπως επιβάλλει η δημοκρατική διαδικασία) αλλά συλήβδην από αντιπροσώπους των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών μελών της,

η ΠΑΣΕΓΕΣ τονίζει ότι «το νομοσχέδιο αυτό δεν αποτελεί απλά ένα κείμενο που βρίθει νομικών ασαφειών και αντισυνταγματικών διατάξεων, αλλά συνιστά μία βαθύτατα πολιτική απόφαση, που συνδέεται με την απαξίωση θεσμών και αξιών, με τη διάλυση των αγροτικών συνεταιρισμών, αλλά και με την παράδοση του αγροδιατροφικού τομέα, στο σύνολό του, σε οργανωμένα συμφέροντα».

Και καταλήγει σημειώνοντας ότι «ο λόγος πλέον, από εδώ και έπειτα, ανήκει στον Πρωθυπουργό»…

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΑΣΕΓΕΣ, εδώ.

Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός ΥΠΑΑ&Τ είχε ανακοινώσει ότι το νομοσχέδιο για τους Συνεταιρισμούς κρίθηκε σε ό,τι αφορά στα θέματα συνταγματικότητας, έχει εγκριθεί το σύνολό του με τις επιμέρους παρατηρήσεις που έχουν γίνει. Υπογράμμιζε μάλιστα ο κ. Σκανδαλίδης ότι μέχρι το τέλος του 2011 είναι υποχρεωτικό σε όλες τις ΕΑΣ να πάρουν αποφάσεις για το αν θα γίνουν Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις ή αν θα μετατραπούν σε αγροτικές εταιρικές συμπράξεις.

Όσον αφορά την εκλογή της ηγεσίας της ΠΑΣΕΓΕΣ, ξεκαθάρισε ότι οι Συνεταιρισμοί θα αποφασίζουν να στείλουν με καθολικές ψηφοφορίες από τη βάση τους, όχι Νομικά Πρόσωπα, αλλά τους αντιπροσώπους στο Πανελλήνιο Συνέδριο που θα εκλέγει τη Διοικούσα Επιτροπή της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το σχέδιο νόμου θα βρείτε εδώ.

Το σχέδιο νόμου θα βρείτε εδώ.

You might also like