Η Κίνα αυξάνει την εγχώρια προσφορά χοίρων

Μια νέα πολιτική υποστήριξης για την ενίσχυση της εγχώριας προσφοράς ζώντων χοίρων ανακοίνωσε η κινεζική κυβέρνηση, στην προσπάθεια να συγκρατήσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό και τις υψηλές τιμές στο χοιρινό κρέας, όπως γράφει η Κινεζική Ημερησία.

Η πολιτική που θα υιοθετηθεί συνίσταται στην ενίσχυση των χοιροπαραγωγών και αποφασίστηκε σε πρόσφατη συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου με τον πρωθυπουργό, Wen Jiabao. Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε ότι το κινεζικό κράτος θα επενδύσει 2,5 δισεκατομμύρια γιουάν (275 εκατ. ευρώ) σε μεγάλες χοιροτροφικές μονάδες το τρέχον έτος. Επίσης, οι αγρότες θα μπορούν να λάβουν μια ενίσχυση 100 γιουάν (11 ευρώ) για κάθε χοίρο που εκτρέφουν και προβλέπεται ένα ακόμη ποσόν για κάθε εκτρεφόμενο χοίρο που πεθαίνει από ασθένεια ή άλλους εξωτερικούς παράγοντες.

«Πρόσφατα, η τιμή του χοιρινού κρέατος έχει αυξηθεί αρκετά, και αυτό επηρέασε το βιοτικό επίπεδο και οδήγησε σε (άλλες) αυξήσεις των τιμών», ανέφερε η δήλωση της κυβέρνησης, καταλήγοντας: «Η σταθεροποίηση των τιμών παραμένει η κορυφαία προτεραιότητα για τη μακροοικονομική μας πολιτική». Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως αναφέρει το pigprogress.net, η τιμή του χοιρινού κρέατος έχει αυξηθεί κατά 57% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η αύξηση αυτή, λένε οι αναλυτές, οφείλεται στη μείωση που πληθυσμού χοίρων που επήλθε μετά την αναγκαστική θανάτωσή του εξαιτίας ασθενειών το 2009.

Σε μια παράλληλη πάντως κίνηση, ανακοινώθηκε επίσης ότι θα διατεθεί άμεσα στην αγορά μέρος των αποθεμάτων χοιρινού κρέατος που διατηρεί η κεντρική και οι τοπικές κυβερνήσεις, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές στην κινεζική αγορά.

You might also like