Ισορροπία ανάμεσα στην ενεργειακή και τη διατροφική πολιτική

Μια νέα ιστοσελίδα εγκαινίασε το Ινστιτούτο Αμερικανικού Κρέατος σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο Πουλερικών, το Εθνικό Συμβούλιο Κρέατος και την Εθνική Ομοσπονδία Παραγωγών Γαλοπούλας, με σκοπό να εξηγήσει με απλό και κατανοητό τρόπο τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στη χρήση καλαμποκιού για αιθανόλη και στην άνοδο των τιμών των τροφίμων. Η ιστοσελίδα προτρέπει τους καταναλωτές να δείξουν την υποστήριξή τους σε μια ισορροπημένη ενεργειακή πολιτική.

Οι τιμές των τροφίμων εξακολουθούν να δείχνουν ανοδικές τάσεις. Πιο συγκεκριμένα, στο κρέας και τα πουλερικά είναι αυξημένες κατά 8,5% σε σχέση με πέρυσι. Πολλοί καταναλωτές στις ΗΠΑ δεν καταλαβαίνουν και αναρωτιούνται γιατί. Η εξήγηση που δίνουν αναλυτές είναι ότι περίπου το 40% της παραγωγής καλαμποκιού στη χώρα αυτή είναι πλέον αφιερωμένο στην παραγωγή αιθανόλης, μια και σχεδόν όλη η αιθανόλη που παράγεται στη χώρα προέρχεται από το καλαμπόκι. Αυτή η αύξηση της ζήτησης καλαμποκιού οδηγεί υψηλότερα το κόστος του, δημιουργώντας τεράστια πίεση στις επιχειρήσεις εκτροφής που παραδοσιακά χρησιμοποιούν το καλαμπόκι ως ζωοτροφή. Οι τιμές στο καλαμπόκι έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί από το 2006, που η κυβέρνηση έδωσε εντολή η αιθανόλη να αναμειγνύεται σε βενζίνη. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στο κρέας και στα αυξάνεται σταθερά από τότε και έπειτα.

Έτσι, η βιομηχανία κρέατος στις ΗΠΑ αποφάσισε να ξεκινήσει μια καμπάνια ενημέρωσης προς τους καταναλωτές, προκειμένου οι τελευταίοι να αντιληφθούν τις αιτίες για τις αυξημένες τιμές. Η νέα ιστοσελίδα περιγράφει πώς οι αυξανόμενες τιμές στο καλαμπόκι έχουν συμβάλει στην αύξηση του κόστους παραγωγής κρέατος και κατ’ επέκταση στην αύξηση της λιανικής τιμής του. Ζητά δε τη βοήθειά τους για να τερματιστεί η μονομερής κυβερνητική υποστήριξη στη βιομηχανία παραγωγής αιθανόλης από καλαμπόκι, προτρέποντας τους επισκέπτες της ιστοσελίδας να συμμετάσχουν σε μια διαδικτυακή συλλογή υπογραφών. Το κείμενο που καλούνται οι καταναλωτές να υπογράψουν, αναφέρει: «Η ομοσπονδιακή ενεργειακή πολιτική πρέπει να προχωρήσει πέρα από την αιθανόλη που παράγεται από καλαμπόκι και να αναζητήσει την επόμενη γενιά εναλλακτικών καυσίμων που δεν θέτει αντιπαραθετικά τις ανάγκες για τρόφιμα, ζωοτροφές και καύσιμα».

Είναι από αυτή την άποψη, χαρακτηριστική η πρόσφατη δήλωση που έκανε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Αμερικανικού Κρέατος, Πάτρικ Μπόιλ: «Όταν οι καταναλωτές βλέπουν την ετικέτα “περιέχει αιθανόλη” στην αντλία βενζίνης, οι περισσότεροι δεν συνειδητοποιούν τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα σε αυτή την ετικέτα και στο λογαριασμό που πληρώνουν στο σούπερ μάρκετ. Αυτή η νέα ιστοσελίδα στοχεύει να αναδείξει τα γεγονότα και να επιτρέψει στους καταναλωτές να διατυπώσουν τις αντιρρήσεις τους για την πολιτική που ακολουθείται στον τομέα αυτόν». Όπως υπογραμμίζουν τα στελέχη της αμερικανικής βιομηχανίας κρέατος, πρέπει να βρεθεί μια νέα ισορροπία στην πολιτική και τους κανόνες παραγωγής αιθανόλης από καλαμπόκι, και χρειάζεται να υπάρξει μια εξομάλυνση που θα δημιουργήσει ένα πιο δίκαιο περιβάλλον ανταγωνισμού για τους παραγωγούς προϊόντων ζωικής προέλευσης, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τα πολύ περιορισμένα αποθέματα καλαμποκιού φέτος και πιθανότατα και τα επόμενα χρόνια.

Οι ίδιες αναφορές μιλούν μάλιστα για έναν καταστροφικό ανταγωνισμό που προκύπτει από την επιδότηση και ενίσχυση της παραγωγής αιθανόλης. Όπως πάντως αναφέρουν οι διαχειριστές της, η νέα ιστοσελίδα εκτός από ενημέρωση προσπαθεί να βοηθήσει τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές τροφίμων, συμβουλεύοντας είτε για αγοραστικές επιλογές είτε για τεχνικές μαγειρικής.

You might also like