Οι συσκευασίες κρέατος θέλουν… την τεχνολογία τους

Δύο πρωτοποριακές τεχνολογικές εφαρμογές στον τομέα της συσκευασίας προϊόντων κρέατος παρουσίασε η εταιρεία Avery Dennison.

Η πρώτη αποτελεί μια «ευλύγιστη» ετικέτα, κατάλληλη για χρήση στις συσκευασίες κενού αέρος. Η Shrink PS έχει τη δυνατότητα να συρρικνώνεται μαζί με τη σακούλα κατά τη διάρκεια εξαγωγής του αέρα, παραμένοντας ευανάγνωστη. Η ελαστικότητα τής δίνει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται ομοιόμορφα στην τελική μορφή της συσκευασίας, ενώ η επικόλληση γίνεται μέσω ενός αυτόματου συστήματος σήμανσης, χωρίς να απαιτείται χειρωνακτική εργασία.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, καταργείται έτσι η ανάγκη για πολλαπλές προ-τυπωμένες σακούλες, εξοικονομώντας για τη βιομηχανία ένα σημαντικό κόστος.

Η δεύτερη εφαρμογή αφορά ένα σύστημα «βαλβίδων», το οποίο αναγνωρίζει τα επίπεδα οξυγόνου των συσκευασμένων προϊόντων χοιρινού και μοσχαρίσιου κρέατος. Το Flexis Oxygen Valve, σχεδιασμένο ειδικά για συσκευασίες-πακέτο, λειτουργεί ως ένα διπλό σύστημα ασφάλειας που μετρά την οξυγόνωση σε καθένα από τα κομμάτια κρέατος της συσκευασίας, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο ακριβείς πληροφορίες για την κατάστασή του.

Επιπρόσθετα, το επάνω μέρος της «βαλβίδας», το οποίο έχει τη μορφή φιλμ, δίνει στον παραγωγό τη δυνατότητα ακόμα και να τυπώσει επιπρόσθετες πληροφορίες που αφορούν το προϊόν. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Avery Dennison, το νέο αυτό σύστημα παρέχει διπλό πλεονέκτημα, τόσο εντός της αλυσίδας διακίνησης των προϊόντων κρέατος όσο και στο επίπεδο του λιανεμπορίου και του τελικού αποδέκτη, δηλαδή του καταναλωτή. «Η δυνατότητα να γνωρίζουμε το επίπεδο οξυγόνωσης φορτίων προϊόντων συσκευασμένου κρέατος αποτελεί σημαντικό ζήτημα, που συμβάλλει με τη σειρά του στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των προϊόντων στο ράφι» λέει ο ίδιος, καταλήγοντας ότι στόχος είναι η διατήρηση του έντονου κόκκινου χρώματος του κρέατος που θα προσελκύσει τον καταναλωτή.

You might also like