Αντιδράσεις από κτηνοτρόφους για τη συγχώνευση ΕΛΟΓΑΚ

Η τελική εισήγηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για συγχώνευση του ΕΛΟΓΑΚ με άλλους τρεις εποπτευόμενους από το υπουργείο φορείς προκαλεί αντιδράσεις από τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι είναι και από τους «χρηματοδότες» του μέσω των ειδικών τελών γάλακτος και κρέατος. Μάλιστα ο ΣΕΚ δηλώνει ότι «σε πιθανή συγχώνευση του ΕΛΟΓΑΚ οι κτηνοτρόφοι δεν θα καταβάλουν ούτε ένα ευρώ σε ένα Οργανισμό που έχει πάψει να υπάρχει τόσο αυτός, όσο και η αποστολή του».

Η ανακοίνωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στις 29 Ιουλίου, για συγχώνευση του ΕΛΟΓΑΚ με το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε, τον Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α – «ΔΗΜΗΤΡΑ» και τον Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π – AGROCERT προκάλεσε ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας που αναφέρει τα εξής:

«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε σήμερα, ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προτείνει και τον ΕΛΟΓΑΚ σε έναν από τους συγχωνευόμενους Οργανισμούς.

Φαίνεται ότι ο υπουργός κ. Σκανδαλίδης δεν πρόλαβε να πληροφορηθεί, στο σύντομο χρονικό διάστημα που βρίσκεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τι είναι ο ΕΛΟΓΑΚ και ποιος είναι ο διακριτός του ρόλος.

Ίσως δεν πρόλαβε να πληροφορηθεί ότι ο ΕΛΟΓΑΚ είναι αυτοδύναμος οικονομικά Οργανισμός και ότι το κράτος δεν συμβάλει στον προϋπολογισμό του με ούτε ένα ευρώ αλλά πληρώνουν οι κτηνοτρόφοι, οι μεταποιητές και οι έμποροι γάλακτος και κρέατος. Συνεπώς  ο ΕΛΟΓΑΚ δεν έχει ούτε ένα υπάλληλο χρηματοδοτούμενο από τον  κρατικό προϋπολογισμό.

Δεν πρόλαβε να μάθει ότι ο Οργανισμός αυτός που ιδρύθηκε το 1993 έχει συγκεκριμένους στόχους και αποστολή οι οποίοι  μετά την πιθανή συγχώνευση παύουν να υπάρχουν.

Μήπως τελικά θέλουν να διαλύσουν τον Οργανισμό γιατί είναι ο μόνος που κάνει ουσιαστικό έλεγχο και προσπαθεί με επιτυχία να χτυπήσει τις ελληνοποιήσεις που γίνονται στον τομέα του γάλακτος και του κρέατος;

Δηλώνουμε ότι σε πιθανή συγχώνευσή του οι κτηνοτρόφοι (εξάλλου αυτούς εκπροσωπούμε) δεν θα καταβάλουν ούτε ένα  ευρώ σε ένα Οργανισμό που έχει πάψει να υπάρχει τόσο αυτός, όσο και η αποστολή του».

 

Και άλλες ανιδράσεις

Αντίστοιχη αναμένεται να είναι η στάση και των εισαγωγέων κρέατος, οι οποίοι είχαν αντιδράσει από την πρώτη στιγμή επιβολής του ειδικού τέλους κρέατος. Να σημειωθεί ότι ειδικά στο κρέας τα περισσότερα χρήματα που συγκεντρώνει ο οργανισμός προέρχονται από τις εισαγωγές, γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αποστολή του νέου οργανισμού που είναι «η υποστήριξη του (Έλληνα) αγρότη».

Από επιστήμονες που επικοινώνησαν με το meatplace τίθεται ακόμα μια ένσταση σχετικά με το ρόλο του νέου ενοποιημένου Οργανισμού: πώς είναι δυνατόν να ενοποιείται ο έλεγχος με την πιστοποίηση, που πρέπει να είναι δυο ανεξάρτητες αρχές;

 

You might also like