Εφαρμογή με εξαιρέσεις του αυξημένου ΦΠΑ στην εστίαση

Την εξαίρεση των τoυριστικών πακέτων all inclusive από την εφαρμογή του νέου αυξημένου ΦΠΑ στον τομέα της εστίασης και το διαχωρισμό της πώλησης τροφίμων από την παροχή υπηρεσιών, "σκέφτεται" το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου. Κι όλα αυτά λίγες μέρες πριν την 1η Σεπτέμβρη, ημερομηνία έναρξης του μέτρου της μετάταξης από το 13% στο 23%!

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργου Οικονομικών οι σκέψεις που επικρατούν, μετά και την έντονη αντίδραση των παραγόντων της τουριστικής κυρίως αγοράς, είναι να επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13% τα τουριστικά πακέτα all inclusive και η ημιδιατροφή από τουρίστες του εξωτερικού (γεγονός που δεν θα ισχύει όμως για Έλληνα τουρίστα που κλείσει το ίδιο πακέτο από το εσωτερικό).

Επίσης ο υπουργός ανέφερε ότι «επανεξετάζουν οι Υπηρεσίες και της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων έναν-έναν τους κωδικούς άσκησης δραστηριότητας στο χώρο της εστίασης, ώστε όπου κυριαρχεί όχι η παροχή υπηρεσιών εστίασης, αλλά η πώληση αγαθών που είναι τρόφιμα, να ισχύει ο συντελεστής των τροφίμων και όχι ο συντελεστής της εστίασης».

Το γεγονός είναι ότι επικρατεί μεγάλη αναστάτωση στις επιχειρήσεις της εστίασης, καθώς η εφαρμογή ενός τέτοιου, διαφοροποιημένου συντελεστή ΦΠΑ δημιουργεί τεράστιες δυσκολίες.

 

You might also like