Νομοσχέδιο για την κτηνοτροφία υποσχέθηκε ο Δριβελέγκας

«Το νομοσχέδιο για την κτηνοτροφία είναι έτοιμο και περιμένουμε να δοθεί το "πράσινο" φως, ώστε σύντομα να παρουσιαστεί», δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Δριβελέγκας στους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων.

Οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων μεταξύ άλλων έθεσαν ζητήματα που αφορούν την απλούστευση των διαδικασιών για την έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, το κόστος των ζωοτροφών, τη χορήγηση άτοκου δανείου για την αγορά ζωοτροφών, ενώ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη συγχώνευση του ΕΛΟΓΑΚ με άλλους οργανισμούς του ΥΠΑΑΤ.

Ο υφυπουργός είπε ότι με το κυοφορούμενο νομοσχέδιο απλοποιούνται οι διαδικασίες για την έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών μονάδων και επιταχύνεται ο χρόνος έκδοσής τους.

Όσον αφορά στο κόστος των ζωοτροφών, ο υφυπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων ότι στο νέο νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ για την Πολιτική Γης προβλέπεται ότι θα δοθούν εκτάσεις του υπουργείου και σε κτηνοτρόφους, με σκοπό τη μείωση του κόστους. Επιπλέον, σημείωσε ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ βρίσκεται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε οι ζωοτροφές να ενταχθούν σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, που θα προβλέπεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας θα ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση του αγροτικού και κτηνοτροφικού κλάδου, ύψους 150 εκατ. ευρώ, μέσω του επενδυτικού νόμου και άλλων ειδικών προγραμμάτων.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στη συγχώνευση του ΕΛΟΓΑΚ με τους υπόλοιπους οργανισμούς του ΥΠΑΑΤ (ΕΘΙΑΓΕ, ΟΠΕΓΕΠ, ΟΓΕΕΚΑ – ΔΗΜΗΤΡΑ) ο κ. Δριβελέγκας υπογράμμισε: «Θεωρούμε θέμα ύψιστης σημασίας την εξυπηρέτηση του γεωργού και του κτηνοτρόφου. Με την ενοποίηση των παραπάνω οργανισμών σε έναν ενιαίο φορέα σχεδιάζουμε την ουσιαστική αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τον αγρότη, ώστε η γεωργία μας να κάνει το νέο άλμα που όλοι μας επιθυμούμε».

You might also like