Άμεση σύσταση με ΚΥΑ του νέου Οργανισμού "Δήμητρα"

Την άμεση σύσταση του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – Δήμητρα με Κοινή Υπουργική Απόφαση αποφάσισε χθες (24/8) το υπουργικό συμβούλιο. Το σχέδιο ΚΥΑ παρουσίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης και θα συνυπογραφεί από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σύμφωνα μ΄ αυτή, αμέσως μετά τη δημοσίευση της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, θα οριστεί προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο και θα μεταφερθεί όλο το προσωπικό των συγχωνευόμενων φορέων στο νέο Οργανισμό. Ως γνωστόν στο νέο Οργανισμό συγχωνεύονται οι τέσσερις εποπτευόμενοι από το ΥΠΑΑΤ οργανισμοί: ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε, Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α – «ΔΗΜΗΤΡΑ», Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π – AGROCERT και ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ .

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, από το υπουργικό συμβούλιο εγκρίθηκε σε πρώτη ανάγνωση και σχετικό σχέδιο νόμου, "το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Πρόκειται δε να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατόν με σκοπό την ολοκληρωμένη υποστήριξη του αγροτικού κόσμου στους τομείς της εφαρμοσμένης έρευνας, της αγροτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και της διασφάλισης της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων". Δύσκολα βέβαια βρίσκει κανείς, ακόμη και σε αυτό το σχέδιο νόμου, τις αρμοδιότητες που είχε μέχρι τώρα ο ΕΛΟΓΑΚ, αφού ούτε η εφαρμοσμένη έρευνα, ούτε η αγροτική εκπαίδευση, ούτε η διασφάλιση της ποιότητας ήταν οι βασικές λειτουργίες του Οργανισμού. Κάτι που, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, επιβεβαιώνει την άποψη ότι: ειδικά όσον αφορά τον ΕΛΟΓΑΚ, η υποβάθμιση διά της απορροφήσεως ήταν ο αρχικός στόχος.

Στην ίδια συνεδρίασή του το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σε δεύτερη ανάγνωση το σχέδιο νόμου «Διάθεση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά, ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων και άλλες διατάξεις».

You might also like