Η γρίπη των πουλερικών ξανασηκώνει κεφάλι
Σε αυξημένη ετοιμότητα καλεί ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, καθώς διαβλέπει πιθανή μεγάλη αναζωπύρωση της γρίπης των πουλερικών, εν μέσω ενδείξεων ότι ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του θανατηφόρου ιού εξαπλώνεται στην Ασία.
Σημειώνεται ότι μετά την ύφεση στο μέτωπο της επιδημίας, την τελευταία διετία έχει παρατηρηθεί σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων, και μάλιστα σε μια διευρυμένη γεωγραφική κλίμακα (τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σταδιακά, με περίπου 800 περιπτώσεις να καταγράφονται την περίοδο 2010-2011). Η αύξηση αφορά και τα πουλερικά εκτροφής και τα άγρια πτηνά, ενώ φαίνεται να σχετίζεται με τα μεταναστευτικά ρεύματα των πτηνών. Όπως μάλιστα δηλώνουν αξιωματούχοι του FAO, «οι μεταναστεύσεις βοηθούν το ταξίδι του ιού σε μεγάλες αποστάσεις, κι έτσι ο H5N1 έχει τους τελευταίους 24 μήνες εμφανιστεί σε πουλερικά ή άγρια πτηνά σε χώρες που ήταν ελεύθερες από τον ιό για αρκετά χρόνια».
Οι πιο πρόσφατα πληγείσες περιοχές βρίσκονται στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, το Νεπάλ και τη Μογγολία, ενώ η εμφάνιση της νέας παραλλαγής του ιού στην Κίνα και το Βιετνάμ δημιουργεί αυξημένη ανησυχία, καθώς μπορεί να αποδειχτεί ικανή να παρακάμψει τις άμυνες που παρέχονται από τα υπάρχοντα εμβόλια.
Ήδη, πάντως, η νέα μορφή του ιού έχει κινητοποιήσει τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του Βιετνάμ που σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζουν μια νέα, στοχευμένη εκστρατεία εμβολιασμού το φθινόπωρο. Η κυκλοφορία του ιού στο Βιετνάμ συνιστά άμεση απειλή για την Καμπότζη, την Ταϊλάνδη και τη Μαλαισία, ενώ αναμένεται να θέσει σε κίνδυνο την Κορεατική Χερσόνησο και την Ιαπωνία. Επιπλέον, άγρια μεταναστευτικά πτηνά μπορούν επίσης να μεταδώσουν τον ιό σε άλλες ηπείρους.
Επί τη βάσει όλων των προηγουμένων, οι ιθύνοντες παγκοσμίως ανησυχούν ότι μπορεί να υπάρξει έξαρση του ιού το φθινόπωρο και το χειμώνα. «Καμία χώρα δεν μπορεί να θεωρήσει ότι είναι ασφαλής», λένε, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι ώρα για εφησυχασμό, κανείς δεν μπορεί να αφήσει τη προσοχή του να ξεφύγει από τον H5N1».
Υπενθυμίζουμε ότι από τότε που πρωτοεμφανίστηκε ο Η5Ν1, το 2003, έχουν νοσήσει 565 άνθρωποι και οι 331 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το πιο πρόσφατο θανατηφόρο περιστατικό σημειώθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα στην Καμπότζη, όπου καταγράφηκαν οκτώ κρούσματα φέτος – όλα θανατηφόρα. Από το 2003 ο H5N1 έχει οδηγήσει στο θάνατο ή την υποχρεωτική σφαγή περισσότερων από 400 εκατομμύρια πτηνών και επέφερε οικονομικές απώλειες 20 δισ. δολαρίων πριν εξαλειφθεί από περισσότερες από 63 χώρες που είχαν προσβληθεί στο αποκορύφωμα της ασθένειας το 2006.