Τι δείχνουν οι έλεγχοι Α’ εξαμήνου του ΕΦΕΤ

Συνεχείς ελέγχους διενεργούν σε όλη την Ελλάδα οι διευθύνσεις του ΕΦΕΤ για να διασφαλίσουν την υγεία του καταναλωτή, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Γιάννης Μίχας με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ελέγχου του Α’ εξαμήνου 2011. Στη δήλωσή του ο κ. Μίχας σημείωσε για άλλη μια φορά ότι «άμεσα προωθούμε τη δημιουργία διατροφικού Τειρεσία που θα καταγράφονται το σύνολο των παραβάσεων».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, ο απολογισμός των ελέγχων του Α’ εξαμήνου κάνει λόγο για κατασχέσεις 37 τόνων και δεσμεύσεις 51 τόνων ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων και παραπομπή 454 επιχειρήσεων στον εισαγγελέα. Ακόμη, οι έλεγχοι του ΕΦΕΤ σε διάφορα σημεία εμπορίας και διακίνησης τροφίμων ανά την Ελλάδα, ανέδειξαν σχετικά υψηλά ποσοστά παραβατικότητας, αφού κατεγράφησαν 761 παραβάσεις επί συνόλου 5.045 ελέγχων (ποσοστό 15,1%).

Στο σύνολο των ελέγχων συμπεριλαμβάνονται περιπτώσεις διαχείρισης μη ασφαλών τροφίμων μέσω του συστήματος Άμεσης Αντιμετώπισης Κινδύνων και η διαχείριση 701 καταγγελιών μέσα από ένα αξιόπιστο σύστημα διερεύνησης, οι οποίες αφορούσαν κατά κύριο λόγο πλημμελείς συνθήκες υγιεινής των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν, έλλειψη ή υπέρβαση αδειοδότησης, προβλήματα επισήμανσης.

Τα ποσοστά παραβατικότητας εξακολουθούν να παρουσιάζουν σοβαρές διακυμάνσεις για τις διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων τροφίμων:

• Στους παρασκευαστές λιανικής όπως αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία, το ποσοστό ανέρχεται στο 25%,

• Στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, όπως οι χώροι μαζικής εστίασης, τα ξενοδοχεία, τα catering, το ποσοστό ανέρχεται στο 23%,

• Στους παρασκευαστές / συσκευαστές π.χ. εταιρείες παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, επεξεργασίας κρέατος, προϊόντων ζύμης, ζαχαροπλαστικής φρούτων, λαχανικών, παραγωγής υλικών συσκευασίας κλπ. το ποσοστό ανέρχεται στο 13%,

• Στο λιανικό εμπόριο όπως είναι τα σούπερ μάρκετ, τα παντοπωλεία, οι κεντρικές Αγορές, κλπ το ποσοστό ανέρχεται στο 8%,

• Στους μεταφορείς / διανομείς το ποσοστό παραβατικότητας ανέρχεται στο 3%.

Ως προς το είδος, οι παραβάσεις που εντοπίστηκαν από το ελεγκτικό δυναμικό του ΕΦΕΤ αφορούσαν:

• Μη τήρηση κανόνων υγιεινής (53%)

• Διάφορα (28%)

• Διάθεση μη ασφαλών τροφίμων (9%)

• Ζητήματα στην επισήμανση και παρουσίαση τροφίμων (6%)

• Ελλιπή ή μη εφαρμογή Συστημάτων Αυτοελέγχου (HACCP) (4%)

Σε όλες τις περιπτώσεις έγιναν λεπτομερής συστάσεις για τη βελτίωση των επιχειρήσεων και τη συμμόρφωσή τους με την κείμενη νομοθεσία, ενώ 83 από αυτές παραπέμφθηκαν για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων (πρόστιμο), καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ.

You might also like