Επερώτηση στη Βουλή για τον ΕΛΟΓΑΚ

Σε υποβάθμιση και διάλυση του ΕΛΟΓΑΚ οδηγεί η συγχώνευσή του σύμφωνα με ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ευ. Αμμανατίδου – Πασχαλίδου. Η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης στην ερώτηση που κατέθεσε, ερωτά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αν προτίθεται να επανεξετάσει την ένταξη του ΕΛΟΓΑΚ στον Εθνικό Οργανισμό Αγροτικής Έρευνας, Εκπαίδευσης και Ποιότητας.

Στην ερώτηση η βουλευτής αναφέρεται αναλυτικά στο ρόλο του ΕΛΟΓΑΚ:

«Από την ίδρυση του με το Ν. 2127/93  ο ΕΛΟΓΑΚ ανέλαβε σημαντικές αρμοδιότητες στον τομέα γάλακτος αρχικά και κρέατος στη συνέχεια, όπως η διαχείριση των ποσοστώσεων του αγελαδινού γάλακτος, ο έλεγχος της ποιότητας όλων των ειδών γάλακτος η εφαρμογή  των κοινοτικών προγραμμάτων έρευνας και κυρίως έλεγχος των ισοζυγίων γάλακτος και κρέατος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μόνιμο φαινόμενο μη ελεγχόμενης εισαγωγής αντίστοιχων προϊόντων από άλλες χώρες, αμφιβόλου ποιότητας, τα οποία βαφτίζονται ως ελληνικά. Πρόκειται δηλαδή για οργανισμό εθνικής σημασίας, που πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω για να λειτουργήσει ως σύμβουλος και ελεγκτικός φορέας για λογαριασμό του ΥΠΑΑΤ, καθώς και στην παροχή συμβουλών και οδηγιών προς  τον κτηνοτρόφο για την καλύτερη διαχείριση κτηνοτροφικών μονάδων και την βελτίωση παραγωγής γάλακτος και κρέατος.

Από τις αρμοδιότητές του αλλά και τη μέχρι τώρα λειτουργία του προκύπτει ότι ο ΕΛΟΓΑΚ πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια ιδιαίτερη περίπτωση, διότι δεν αρκείται στη στήριξη της εγχώριας κτηνοτροφίας αλλά εφαρμόζει κανονισμούς της Ε.Ε. για την προέλευση του γάλακτος και του κρέατος, ενώ εισπράττονται πόροι από ελέγχους που επιβάλλονται απευθείας  στα εισαγόμενα ζωικά προϊόντα.

Να ληφθεί υπόψη ότι ο ΕΛΟΓΑΚ δεν επιδοτείται από το δημόσιο προϋπολογισμό αλλά στηρίζεται αποκλειστικά στις εισφορές των επαγγελματικών κλάδων που ασχολούνται με το γάλα και το κρέας. Ιδιαίτερα το κρέας και το αγελαδινό γάλα συνεισφέρουν σε μεγάλο βαθμό λόγω του μεγάλου όγκου της εισαγωγής.

Είναι λοιπόν βέβαιο ότι η συγχώνευση θα επιφέρει αν όχι τη διάλυση, την υπολειτουργία του Οργανισμού και την αποδυνάμωσή του ως ελεγκτικού μηχανισμού κι εφόσον το προσωπικό μεταφερθεί στον υπό σύσταση οργανισμό θα χαθούν οι πόροι που προέρχονται αποκλειστικά από ιδιωτικούς φορείς».

 

 

You might also like