«Ο κρεοπώλης είναι το όπλο του κτηνοτρόφου»
Με μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη, από αυτές που δείχνουν το κλίμα της αγοράς στην ελληνική περιφέρεια, κυκλοφορεί το τεύχος Σεπτεμβρίου του Meat Place. Ο Γιάννης Μαλλιόπουλος, ο πρόεδρος των κρεοπωλών του Νομού Ηλείας, εκφράζει έναν βαθύ προβληματισμό για την οικονομική προοπτική της χώρας, μιλά για τις στρεβλώσεις που παρατηρεί στον κλάδο του κρέατος σε τοπικό επίπεδο, εξηγεί το γιατί ο κρεοπώλης είναι το όπλο του κτηνοτρόφου και εκφράζει την εκτίμηση ότι η συγκυρία της κρίσης στην Ελλάδα θα μεταφέρει πελατεία από το σούπερ μάρκετ προς το κρεοπωλείο.
Χαρακτηριστικά σημεία της συνέντευξης:
Ερ.: Η ελληνική εκδοχή της οικονομικής κρίσης φαίνεται ότι δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο κανέναν επαγγελματικό κλάδο.
Γ.Μ.: Η κρίση επηρεάζει και τον κλάδο μας, σαφώς, αν και λιγότερο από άλλους κλάδους. Έχει φανεί ότι ο καταναλωτής αγοράζει λιγότερο, ή προσφεύγει σε φθηνότερα είδη κρεάτων. Το θέμα είναι τι θα συμβεί μετά το καλοκαίρι. Όλοι τώρα περιμένουν τα σημειώματα της εφορίας με τις έκτακτες εισφορές: του επιτηδευματία, του εισοδήματος, των μεγάλων αυτοκινήτων, που αφορά πολύ κόσμο στην επαρχία. Όλα αυτά επηρεάζουν και σίγουρα θα επιβαρυνθεί πολύ ο οικογενειακός προϋπολογισμός.
Από το φθινόπωρο νομίζω ότι θα δούμε τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης.
Όλα αυτά μας τα μεταφέρουν οι πελάτες μας, τα συζητάμε με φίλους και γνωστούς, αλλά αποτελούν και τη δική μου εκτίμηση, αφού κι εγώ είμαι οικογενειάρχης, κι εγώ είμαι καταναλωτής.
Ερ.: Εκτιμάτε ότι υπάρχει περίπτωση η κρίση να έχει αντανάκλαση και στην ποιότητα που δίνετε στον πελάτη;
Γ.Μ.: Κατηγορηματικά, όχι. Το πλεονέκτημα του κρεοπώλη είναι η ποιότητα και δεν θα επηρεαστεί η ποιότητα από την κρίση. Περισσότερο εκτιμώ ότι θα μειώσουμε περαιτέρω το κέρδος, παρά κάτι άλλο. Η ποιότητα είναι αυτή που μας κρατάει, δεν θα βγάλουμε μόνοι μας τα μάτια μας. Επιτρέψτε μου όμως να πω και κάτι ακόμη. Συζητώντας με φίλους και πελάτες, καταλαβαίνω ότι έχει γίνει απαραίτητο για τους καταναλωτές να ελέγχουν πιο αποτελεσματικά τα ψώνια τους. Σκέφτονται το καλάθι στο σούπερ μάρκετ και προσπαθούν κάθε μέρα να παίρνουν μόνο αυτά που χρειάζονται. Ξέρουν ότι στο σούπερ μάρκετ μπαίνουν στον πειρασμό και στον κίνδυνο των άσκοπων εξόδων, μια και βλέπουν γύρω τους πάρα πολλά εμπορεύματα να πωλούνται. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να στρέψει καταναλωτές προς το κρεοπωλείο.
Μ.Ρ.: Όλοι σχεδόν οι κρεοπώλες της περιφέρειας διαμαρτύρονται και καταγγέλλουν τη λαθροσφαγή και το παραεμπόριο. Στο Νομό Ηλείας έχετε το ίδιο πρόβλημα;
Γ.Μ.: Πρέπει να πω ότι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε τοπικό επίπεδο είναι πάνω-κάτω τα ίδια για όλα τα κρεοπωλεία της περιφέρειας. Όντως, το πιο βασικό είναι το παραεμπόριο το οποίο έχει να κάνει είτε με κτηνοτρόφους που εμπορεύονται το κρέας μόνοι τους είτε με ανθρώπους που είναι άσχετοι με την κτηνοτροφία, αγοράζουν σφάζουν και πουλάνε από πόρτα σε πόρτα. Την περίοδο Χριστουγέννων και Πάσχα, αυτό είναι πιο έντονο. Σφάζονται πολλά αρνιά και κατσίκια στις στάνες ή στο χωράφι, και είναι ένα πρόβλημα που η πολιτεία δεν το έχει ψάξει και δεν το έχει λύσει. Ξέρουμε μια προβατίνα πόσα αρνιά γεννάει το χρόνο και το πιο απλό πράγμα είναι να ελεγχθεί τι τα κάνει τα αρνιά ένας παραγωγός – έτσι κι αλλιώς είναι όλα με τους κωδικούς τους. Σε πρακτικό επίπεδο, η λαθροσφαγή είναι πολύ εύκολο να ελεγχθεί. Αν γίνει αυτό όλα θα είναι καλύτερα.
Στην περίπτωσή μας υπάρχουν και μερικές ειδικές εκδοχές του προβλήματος. Στην περιοχή μας πουλιέται πάρα πολύ το χοιρινό το μαδητό σαν γουρουνοπούλα και το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτά σφάζονται εκτός σφαγείων, χωρίς ελέγχους, και τα πωλούν διάφοροι άσχετοι που κάνουν τη δουλειά αυτή εποχικά, κάθε καλοκαίρι, είναι άτυποι επαγγελματίες ψήστες. Ένα δεύτερο θέμα είναι τα παστά που γίνονται στην περιοχή, αφορά ένα μεγάλο αριθμό χοιρινών που σφάζεται, που δεν περνάνε από κανέναν έλεγχο. Αυτά πωλούνται χύμα. Και σε ταβέρνες και για οικιακή κατανάλωση κυρίως. Κάποιος θα αγοράσει το ζώο από το χοιροστάσιο ή θα το πάρει σφαγμένο από το χοιροστάσιο, θα το φτιάξει παστό και θα το πουλήσει. Ανέλεγκτο…
Ολόκληρη τη συνέντευξη θα βρείτε στο τεύχος Σεπτεμβρίου του Meat Place.