Ευάλωτη σε απειλές ασφάλειας τροφίμων παραμένει η Ε.Ε.
Η προ μηνών κρίση με τα κρούσματα E.coli σε χώρες της Ευρώπης ανέδειξε με μεγάλη σαφήνεια ότι, παρά τη λεπτομερειακή νομοθεσία σχετικά με την ασφάλεια τροφίμων, εξακολουθούν να υπάρχουν «τρύπες». Αυτό ήρθε να υπενθυμίσει η εκτελεστική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA), Catherine Geslain-Lanéelle, όταν σε πρόσφατη ομιλία της σε συνέδριο στο Βερολίνο είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να είναι ευάλωτη: «Η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος έμπορος σε προϊόντα διατροφής και το άνοιγμα της ευρωπαϊκής αγοράς μας αφήνει ιδιαίτερα ευάλωτους σε απειλές κατά της ασφάλειας των τροφίμων».
Ένα μόνο τρόφιμο μπορεί να περιέχει συστατικά από όλο τον κόσμο, πολλά από τα οποία έχουν παραχθεί μη συμμορφούμενα προς τα ευρωπαϊκά πρότυπα. «Επομένως, πρέπει να παραμένουμε συνεχώς σε εγρήγορση για τις ενδεχόμενες απειλές, και ει δυνατόν να προβλέψουμε και να παρέμβουμε πριν αυτές επηρεάσουν την αλυσίδα τροφίμων της Ε.Ε.». Ως παράδειγμα, ανέφερε μάλιστα ότι στην πρόσφατη κρίση (E.coli) φάνηκε η τεράστια σημασία που έχουν οι στενές σχέσεις μεταξύ της EFSA και των εθνικών αρχών για την εξασφάλιση μιας συντονισμένης αντίδρασης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.