Ραδίκι στη ζωοτροφή των χοίρων
Ένα από τα ζητήματα που απασχολούν τον τομέα του χοιρινού κρέατος είναι το φαινόμενο της γενετήσιας οσμής των αρσενικών χοίρων, που δίνει μια εξαιρετικά δυσάρεστη γεύση στο κρέας τους. Μέχρι τώρα, ο μοναδικός τρόπος αποφυγής του φαινομένου ήταν ο ευνουχισμός των χοίρων, κάτι που όμως είναι πολύ δυσάρεστο για το ζώο και προσθέτει επιπλέον εργασία και κόστος στον παραγωγό.
Είναι επίσης γνωστό ότι πρόσφατα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης συνυπογράφηκε δέσμευση αρκετών χωρών ότι θα εξαλείψουν το χειρουργικό ευνουχισμό. Στην κατεύθυνση αυτή, ήρθαν πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας σχετικές επιστημονικές προσπάθειες στο Πανεπιστήμιο Άαρχους, που αποσκοπούν να εξαλείψουν τη γενετήσια οσμή του χοίρου μέσω της διατροφής.
Παλαιότερες μελέτες στο Πανεπιστήμιο του Άαρχους είχαν δείξει ότι η διατροφή των χοίρων με κιχώριο, ένα είδος ραδικιού, μπορεί να αντικαταστήσει τον ευνουχισμό. Σε περίπτωση που οι χοίροι παίρνουν κιχώριο με τη διατροφή τους για 14 ημέρες πριν από τη σφαγή, μπορεί να αποφευχθεί η δυσάρεστη οσμή στο χοιρινό κρέας.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η σίτιση με κιχώριο αυξάνει πάρα πολύ το κόστος. Έτσι, τώρα οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν τον τρόπο με τον οποίο το είδος αυτό ραδικιού επηρεάζει τη γενετήσια οσμή των χοίρων.
Αν οι επιστήμονες ανακαλύψουν από πού προέρχεται η ευεργετική επίδραση του κιχωρίου, τότε αυτή η γνώση θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για νέες δυνατότητες διατροφής με κιχώριο ή βιοενεργές ενώσεις κιχωρίου ή άλλα φυτά που περιέχουν τέτοιες βιοενεργές ενώσεις.
Προς το παρόν πάντως οι έρευνες κινούνται γύρω από την υπόθεση αν ο μεταβολισμός της ουσίας στο ήπαρ είναι για κάποιο λόγο βελτιωμένη και οι επιστήμονες λένε ότι βλέπουν φως στην άκρη της… έρευνάς τους. Προσπαθούν τώρα να δουν αν υπάρχει κάτι βιοενεργό στο κιχώριο, που επηρεάζει το ήπαρ άμεσα ή εάν το σώμα επηρεάζεται με κάποιο άλλο τρόπο, έτσι ώστε το ήπαρ να αντιδρά έμμεσα.