Ρομποτική ή… θάνατος

Η ρομποτική τεχνολογία έχει ήδη μπει στη βιομηχανική παραγωγή εδώ και πολύ καιρό, και εκτός της αυτοκινητοβιομηχανίας έχει να επιδείξει πολλές εφαρμογές και για τη βιομηχανία τροφίμων.

Είτε από την άποψη της επεξεργασίας είτε από την άποψη της συσκευασίας. Η ασφάλεια και η ποιότητα τροφίμων, το εργατικό κόστος και η παραγωγικότητα είναι μερικές από τις βασικές αιτίες που η ρομποτική τεχνολογία γίνεται απαραίτητη και στη βιομηχανία του κρέατος, όπως τουλάχιστον αναφέρουν διάφορες εταιρείες συμβούλων. Χωρίς μάλιστα να την αποδίδει σε διάθεση υπερβολής, ο Μάικ Γουίλσον, διευθυντής της βρετανικής Υπηρεσίας Συμβούλων Αυτοματισμού σε συνέντευξη στο FoodManufacture.co.uk, κάνει ούτε λίγο ούτε πολύ τη δήλωση ότι η εφαρμογή της ρομποτικής είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τη βιομηχανία τροφίμων.

Μιλώντας για τις βρετανικές εταιρείες τροφίμων λέει ότι έχουν μείνει πίσω από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία, ακόμη και το Βέλγιο, όσον αφορά την υιοθέτηση της ρομποτικής τεχνολογίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Γερμανία δείχνει το δρόμο έχοντας σε λειτουργία 127 ρομπότ ανά 10.000 εργαζομένους σε βιομηχανικούς τομείς (εκτός αυτοκινητοβιομηχανίας). Αντίστοιχα, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μόνο 25 ρομπότ ανά 10.000 εργαζομένους. Το γεγονός αυτό, που αποδίδεται στην κοντόφθαλμη οπτική αλλά κυρίως στην έλλειψη χρηματοδότησης, δημιουργεί προβλήματα ανταγωνιστικότητας και υπονομεύει τις δυνατότητες της βιομηχανίας τροφίμων.

Για να απαντήσει σε αυτό το πρόβλημα, η βρετανική κυβέρνηση χρηματοδοτεί ένα πρόγραμμα βιομηχανικού αυτοματισμού το οποίο έχει ως στόχο να ενθαρρύνει την προώθηση της αυτοματοποίησης στη βιομηχανία. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει έως τα τέλη Μαρτίου του 2013 και θα προσφέρει συμβουλές για να βοηθήσει τη βιομηχανία στην εφαρμογή λύσεων αυτοματισμού.

Το πρόγραμμα θα εξελιχθεί σε δύο στάδια. Η πρώτη φάση είναι μια στρατηγική επισκόπηση των διαδικασιών μιας επιχείρησης, το δεύτερο στάδιο (το οποίο θα είναι το μισό χρηματοδοτούμενο από την εταιρεία), θα πραγματοποιήσει μια πιο λεπτομερή ανάλυση. Αυτό θα παρέχει στην επιχείρηση τις γνώσεις και τις πληροφορίες που απαιτούνται για να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μια λύση αυτοματισμού.

You might also like