Έπεσαν διεθνώς οι τιμές τροφίμων τον Οκτώβριο

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ έπεσε στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων 11 μηνών τον Οκτώβριο, παρουσιάζοντας μια μείωση της τάξεως του 4% σε σχέση με το Σεπτέμβριο. Παρόλα αυτά, όπως ανακοινώνει ο Οργανισμός, οι τιμές παραμένουν γενικά υψηλότερες σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά και εξαιρετικά ασταθείς. Η πτώση πυροδοτήθηκε από την απότομη μείωση στις διεθνείς τιμές που παρουσίασαν τα δημητριακά, τα έλαια, η ζάχαρη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι τιμές του κρέατος μειώθηκαν, αλλά πολύ λιγότερο. Συνολικά, οι τιμές τον Οκτώβριο ήταν ακόμη περίπου 5% υψηλότερες από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η βελτιωμένη παγκόσμια προσφορά σε μια σειρά βασικών προϊόντων και η αβεβαιότητα για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας ασκούν πτωτικές πιέσεις στις διεθνείς τιμές, μολονότι αυτές οι πιέσεις έχουν εν μέρει αντισταθμιστεί από την ισχυρή ζήτηση σε βασικές αναδυόμενες χώρες, όπου η οικονομική ανάπτυξη παραμένει ισχυρή. Οι τιμές στα περισσότερα βασικά αγροτικά προϊόντα μπορεί συνεπώς να παραμείνουν κάτω από τα προηγούμενα υψηλά τους σημεία κατά τους επόμενους μήνες.

Οι γενικά υψηλές τιμές τροφίμων ασκούν μεγάλη πίεση στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, που είδαν την αξία των εισαγωγών τροφίμων τους φέτος να σκαρφαλώνει σε υψηλά επίπεδα. Σημειώνεται ότι το παγκόσμιο κόστος των εισαγωγών τροφίμων αναμένεται για φέτος να προσεγγίσει τα 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Σιτηρά

Στην περίπτωση των σιτηρών, όπου φαίνεται ότι το 2011 η συγκομιδή θα φτάσει σε υψηλά επίπεδα, η γενική εικόνα για τις τιμές φαίνεται σχετικά σταθερή. Ο Οργανισμός προβλέπει ότι η παγκόσμια παραγωγή θα φτάσει στα επίπεδα ρεκόρ των 2.325 εκατομμυρίων τόνων, 3,7% πάνω σε σχέση με πέρυσι. Η συνολική αύξηση αποτελείται από 6% αύξηση της παραγωγής σιταριού, αλλά και 3,4% για το ρύζι. Παγκοσμίως, η ετήσια κατανάλωση δημητριακών τροφίμων αναμένεται να συμβαδίσει με την αύξηση του πληθυσμού, παραμένοντας σταθερή σε περίπου 153 κιλά ανά άτομο. Οι διεθνείς τιμές των σιτηρών έχουν μειωθεί τους τελευταίους μήνες, αλλά κατά μέσο όρο παραμένουν 5% υψηλότερες από το περσινό ήδη υψηλό τους επίπεδο.

Κρέας

Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ ήταν τον Οκτώβριο οριακά κάτω σε σχέση με το Σεπτέμβριο, αν και 12% αυξημένος σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, και ελάχιστα μειωμένος από τα υψηλά 20ετίας που καταγράφηκαν τον περασμένο Απρίλιο. Κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2011, οι τιμές του κρέατος ήταν κατά μέσο όρο πολύ υψηλότερες σε σχέση με το 2010, με τα κατ’ έτος κέρδη να είναι ισχυρότερα για το κρέας αιγοπροβάτων, 36%, ακολουθούμενα από το βόειο κρέας και τα πουλερικά, 18% και 16%, αντίστοιχα.

You might also like