Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ ίδρυσης του νέου οργανισμού Δήμητρα

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία ιδρύεται ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός – Δήμητρα, στον οποίο συγχωνεύεται και ο ΕΛΟΓΑΚ. Οι κτηνοτρόφοι αντιδρούν έντονα, καταγγέλλοντας τη διάλυση του οργανισμού.

Η ΚΥΑ που υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Σκανδαλίδη δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 2284/ 13 Οκτωβρίου 2011. Σύμφωνα με την απόφαση, που η ισχύς της ξεκινά με τη δημοσίευση, οι τέσσερις έως τώρα εποπτευόμενοι από το ΥΠΑΑΤ οργανισμοί ΕΘΙΑΓΕ, ΟΠΕΓΕΠ, ΟΓΕΕΚΑ – Δήμητρα και ΕΛΟΓΑΚ συγχωνέυονται στο νέο οργανισμό.

Ο νέος οργανισμός έχει έδρα την Αθήνα, διαθέτει τέσσερις γενικές διευθύνσεις και επτά περιφερειακές. Θα διοικείται από επταμελές Δ.Σ. στο οποίο θα συμμετέχουν δυο εκπρόσωποι του ΥΠΑΑΤ, ένας εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ, ένας εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ και ένας εκπρόσωπος του προσωπικού του νέου οργανισμού.

Οι μέχρι τώρα υπηρεσίες και αρμοδιότητες των τεσσάρων οργανισμών μεταβιβάζονται στο νέο, καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία τους.

Σε έντονη καταγγελία του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Π. Πεβερέτος αναφέρει: «Διαλύουν ό,τι καλό και επιτυχημένο έχει απομείνει» και εξηγεί: «Το κυβερνητικό επιχείρημα ότι η συγχώνευση γίνεται για να εξοικονομήσουν πόρους είναι σαθρό και ψεύτικο, τουλάχιστον όσον αφορά τον ΕΛΟΓΑΚ, αφού το κράτος δεν συμμετέχει με ούτε ένα ευρώ στον προϋπολογισμό του, δεδομένου ότι τα έσοδά του τα καταβάλουν όλα οι κτηνοτρόφοι, οι μεταποιητές και οι έμποροι γάλακτος και κρέατος».

Απορίες εκφράζει ο κ. Πεβερέτος και για την «βιασύνη» να υπογραφεί η ΚΥΑ, αφού δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου, σύμφωνα με το οποίο ιδρύεται ο νέος οργανισμός. Μάλιστα αφήνει αιχμές αφήνει και για αδιαφάνεια στον ορισμό του νέου διευθύνοντα συμβούλου.

Ειδικά για τον ΕΛΟΓΑΚ, ο πρόεδρος του ΣΕΚ τονίζει: «Καταγγέλλουμε τη διάλυση του ΕΛΟΓΑΚ που είναι στην ουσία δώρο σε αυτούς που ασφυκτιούσαν από τους ελέγχους που με επιτυχία έκανε στο γάλα και τα παράγωγά του, όπως και στο κρέας, προασπίζοντας τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων αλλά και των υγιών επιχειρήσεων του τομέα των γαλακτοκομικών και κρέατος, καθώς και των καταναλωτών».

You might also like