Ζωοτροφή υψηλών σακχάρων προωθεί το σ/μ ASDA στη Βρετανία

Τα σούπερ μάρκετ Asda στη Βρετανία ανακοίνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι γίνονται οι πρώτοι λιανοπωλητές στη χώρα που υποστηρίζουν τη χρήση ζωοτροφής από χορτάρι με υψηλά σάκχαρα, για τους κτηνοτρόφους που την προμηθεύουν με κρέας και γαλακτοκομικά. Το σούπερ μάρκετ προχωρά στην επιλογή αυτή για να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από το ζωικό πληθυσμό από τον οποίο προέρχεται το κρέας που πωλεί. Υπολογίζει μάλιστα ότι έτσι θα μειώσει τις εκπομπές αερίων κατά 186.000 τόνους – το ισοδύναμο από 78.000 αυτοκίνητα. Οι εργαστηριακές δοκιμές έχουν δείξει ότι η ζωοτροφή με χορτάρι υψηλών σακχάρων μειώνει τις εκπομπές μεθανίου κατά 20% ανά ζώο.

Αυτό αποτελεί μια συγκεκριμένη απάντηση του αγροτικού τομέα που θεωρείται υπεύθυνος για πάνω από 40% των εκπομπών μεθανίου της Μ. Βρετανίας. Το σούπερ μάρκετ Asda έχει συνεργαστεί με την British Seed Houses για να εισαγάγει το προϊόν Aber HSG, χορτάρι υψηλών σακχάρων στους 13.500 αγρότες με τους οποίους έχει συμβόλαιο, σε όλη τη Βρετανία. Οι δοκιμές έχουν δείξει ότι το Aber HSG μειώνει σημαντικά τις εκπομπές μεθανίου και επίσης ελαχιστοποιεί το κόστος των ζωοτροφών, μία από τις μεγαλύτερες δαπάνες του κτηνοτρόφου. Επίσης, βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της παραγωγής και τις αποδόσεις των ζώων. Σε συνεργασία μάλιστα με την British Seed Houses, τα Asda έχουν δώσει οικονομικά κίνητρα στις φάρμες με τις οποίες συνδέεται για να προμηθεύεται βόειο κρέας, αρνίσιο κρέας και γαλακτοκομικά.

Όπως δηλώνουν στελέχη των σούπερ μάρκετ Asda, "Οι δοκιμές δείχνουν ότι η διατροφή με χόρτο υψηλών σακχάρων αυξάνει τις αποδόσεις, μειώνει το κόστος ζωοτροφών και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καθιστώντας την μια ιδανική φόρμουλα για τη βρετανική κτηνοτροφία. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε τη μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα των αγροτών με τους οποίους συνδεόμαστε, καθώς και να διασφαλίσουμε ότι κάνουμε αυτό που πρέπει για το περιβάλλον. Με την εισαγωγή του Aber HSG στο δίκτυο των κτηνοτρόφων μας θα αυξηθεί η κερδοφορία κατά 10 εκατ. λίρες, μόνο κατά το πρώτο έτος – αυτό σημαίνει περισσότερα χρήματα στις τσέπες των κτηνοτρόφων μας".

Πηγή: Meat Trade News Daily

You might also like