Ενστάσεις για το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης στα βρετανικά σφαγεία

Την ένστασή της για την πρόθεση υπουργών της Μ. Βρετανίας να εγκατασταθεί υποχρεωτικά κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης στα σφαγεία της χώρας, εξέφρασε η Βρετανική Ένωση Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος. Ο στόχος της ιδέας είναι να παρακολουθείται αν πληρούνται οι προδιαγραφές καλής μεταχείρισης των ζώων, αν και οι βιομήχανοι υποστηρίζουν ότι το κύριο ζήτημα για τη διατήρηση υψηλών προδιαγραφών στην καλή μεταχείριση των ζώων είναι η κατάλληλη εκπαίδευση και η υπεύθυνη συμπεριφορά του προσωπικού.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό όλα τα σφαγεία να πληρούν τις απαιτήσεις του νόμου και να εφαρμόζουν υψηλά πρότυπα καλής μεταχείρισης των ζώων. Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να έχουν εσωτερικά συστήματα που θα διασφαλίζουν την κατάλληλη κατάρτιση του προσωπικού και την παρακολούθηση της διαδικασίας αναισθητοποίησης και σφαγής, είτε διαρκώς είτε να είναι σε λειτουργία ανά πάσα στιγμή». Σε πολλές εγκαταστάσεις, συνεχίζουν οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας, το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης μπορεί να είναι το κατάλληλο εργαλείο για το σκοπό αυτό, αλλά αυτό πρέπει να είναι απόφαση της ίδιας της επιχείρησης. «Στην πράξη, πολλές, αν όχι οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις μέλη μας, έχουν ήδη εγκαταστήσει κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης στο χώρο της αναισθητοποίησης και της σφαγής».

Η ένστασή τους πάντως αφορά την υποχρεωτικότητα. «Μήπως, από μόνο του το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης αποτρέπει την παραβίαση της καλής διαβίωσης των ζώων; Σε τελική ανάλυση, αυτό μας οδηγεί πάλι στην κατάλληλη εκπαίδευση, και την υπεύθυνη και ανθρώπινη συμπεριφορά του προσωπικού και η διοίκηση κάθε επιχείρησης θα πρέπει να ενσταλάξει στους εργαζομένους της μια κουλτούρα ευαισθητοποίησης για τέτοια θέματα».

Τα ερωτηματικά έχουν επίσης να κάνουν με το ποιος έχει πρόσβαση στο υλικό του κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης και στο πώς αυτό χρησιμοποιείται. Ενώ επίσης για ορισμένες επιχειρήσεις, το σχετικό κόστος είναι ένα σημαντικό ζήτημα. Κι ακόμη, αναρωτιούνται: «Θέλουμε να εισαγάγουμε ακόμη περισσότερες ρυθμίσεις;»

You might also like