Να εφαρμόσει το νόμο καλεί ο Ροντούλης τη ΔΕΗ
Θέμα μείζονος σημασίας χαρακτήρισε ο νέος υφυπουργός ΥΠΑΑ&Τ Αστέριος Ροντούλης την (αντίθετη προς το νόμο) αποστολή προς αγρότες, λογαριασμών της ΔΕΗ στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και το ειδικό τέλος ακινήτων για κτίσματα αγροτικής χρήσης. Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο κ. Ροντούλης ανέφερε ότι εκατοντάδες παραγωγοί, δεκάδες Σύλλογοι του έχουν καταγγείλει ότι η ΔΕΗ τους στέλνει λογαριασμούς επιβάλλοντας αυτό το ειδικό τέλος επί των κτισμάτων που χρησιμοποιούν στην εκμετάλλευσή τους, τη γεωργική ή κτηνοτροφική. Σύμφωνα με τον Νόμο 4021/2011, τα ακίνητα που έχουν αποκλειστικά γεωργική ή κτηνοτροφική χρήση, δεν υπόκεινται στο ειδικό τέλος, εξαιρούνται. Εν τούτοις συνεχίζουν να τους αποστέλλονται λογαριασμοί της ΔΕΗ επιβαρυμένοι κατά εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ.
Ενδεικτικά ο υφυπουργός ανέφερε δύο παραδείγματα: μιας κτηνοτροφικής μονάδας, από τον ιδιοκτήτη της οποίας, τον παραγωγό, ζητείται να καταβληθεί το ποσό των 26.558 ευρώ, με πρώτη δόση 13.279 ευρώ, και μιας γεωργικής αποθήκης την οποία ο λογαριασμός της ΔΕΗ επιβαρύνει με 3.240 ευρώ, πρώτη δόση 1.620 ευρώ.
«Εάν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, καταλαβαίνετε ότι ο αγροτικός κόσμος της χώρας θα περιέλθει σε μεγίστη απόγνωση. Δεν μιλάμε για καταστροφή απλώς, μιλάμε για ερήμωση της ελληνικής υπαίθρου. Τελειώνουν οι άνθρωποι, να το πω διαφορετικά», σημείωσε ο υφυπουργός. Το πρόβλημα για τους αγρότες παραμένει, ακόμη κι αν επικαλεσθούν το νόμο, καθώς όταν απευθύνονται στη ΔΕΗ η απάντηση είναι ότι πρέπει να πληρώσουν και στη συνέχεια θα τους επιστραφούν τα χρήματα. Αυτό όμως είναι δυσβάστακτο. Έτσι ο κ. Ροντούλης υποστηρίζει ότι το θέμα αυτό πρέπει να το δει κατά προτεραιότητα η ΔΕΗ.
Στη συνέχεια της συνομιλίας του με τους δημοσιογράφους ο υφυπουργός αναφέρθηκε και σε ένα ακόμη ζήτημα: τα δάνεια που έλαβαν οι κτηνοτρόφοι το 2007. Επί υπουργίας Αλ. Κοντού είχαν λάβει ένα άτοκο δάνειο, το οποίο στη συνέχεια κατέστη έντοκο, με επιτόκιο το ήμισυ της αγοράς. Με δεδομένα το αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν σήμερα, αλλά και με δεδομένο ότι η κτηνοτροφική παραγωγή είναι ένας από τους τροχούς που μπορούν να μας οδηγήσουν σε έξοδο από την κρίση, ο κ. Ροντούλης πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί μια παράταση χρόνου καταβολής των δόσεων. Ζητά μάλιστα από το Υπουργείο Οικονομικών και προσωπικά από τον Ευ. Βενιζέλο να δει το θέμα με μεγίστη ευαισθησία, καθώς οι κτηνοτρόφοι «δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, διότι οι ζωοτροφές έχουν αυξηθεί, και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, οι τιμές δεν είναι στα επίπεδα που θα βοηθούσαν τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και η ρευστότητα από τις Τράπεζες βρίσκεται στο ναδίρ. Έτσι ο κόσμος αυτός, ο κτηνοτροφικός κόσμος της χώρας, δηλώνει με κάθε ειλικρίνεια ότι από τις αρχές του ’12, εκατοντάδες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, αδυνατούν να ανταποκριθούν στην καταβολή των δόσεων και θα πρέπει να εγκαταλείψουν το επάγγελμα».