Κριτική του ΠΟΕ για την αναγραφή χώρας προέλευσης στο κρέας

Η αμερικανική πολιτική για την επισήμανση της χώρας προέλευσης στο κρέας παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου δημιουργώντας εμπόδια στο ελεύθερο εμπόριο, απεφάνθη πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), όπως διαβάζουμε στο meatprocess.com.

Ο ΠΟΕ συμφωνεί ότι οι ΗΠΑ έχουν το δικαίωμα να ζητούν αναγραφή της χώρας προέλευσης, εφόσον το κάνουν για να παρέχουν στους καταναλωτές τις αναγκαίες πληροφορίες, αλλά όχι για λόγους προστατευτισμού. Ωστόσο, ο Οργανισμός διαπιστώνει ότι τελικά οι αμερικανικές απαιτήσεις αναγραφής χώρας προέλευσης δημιουργούν ευνοϊκή μεταχείριση για τα εγχώρια ζώα, και ότι η πολιτική αυτή δεν έχει στόχο την ενημέρωση των καταναλωτών.

Οι ΗΠΑ με τη σειρά τους απαντούν ότι θα εξετάσουν την απόφαση του ΠΟΕ, αλλά παραμένουν προσηλωμένοι στο να παρέχουν στον καταναλωτή ακριβείς πληροφορίες για την προέλευση των προϊόντων με βάση το κρέας, που πωλούνται στο λιανεμπόριο.

Η υπόθεση συντηρεί μια κόντρα που έχει αρχίσει παλαιότερα, και σίγουρα θα έχει συνέχεια. Η καναδική κυβέρνηση λέει ότι η αμερικανική πολιτική για την αναγραφή προέλευσης ανάγκασε τις καναδικές εξαγωγές να περνούν από ένα δαιδαλώδες σύστημα επισήμανσης και παρακολούθησης, το οποίο έχει οδηγήσει στην κατάρρευση της βορειοαμερικανικής εφοδιαστικής αλυσίδας, που μέχρι τώρα είχε ενιαίο χαρακτήρα. Κι αυτό γιατί οι αμερικανικές εταιρείες επεξεργασίας κρέατος απαιτείται να διαχειρίζονται και να ετικετάρουν τα καναδικά προϊόντα ξεχωριστά, με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να αποφεύγουν τα καναδικά προϊόντα. Επιπλέον, οι Καναδοί παραγωγοί ισχυρίζονται ότι αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να παράγεται ένα πλεόνασμα στις τοπικές αγορές, με αποτέλεσμα τη συμπίεση των τιμών.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά του Καναδά για βοοειδή και χοίρους. Κατά συνέπεια οι Καναδοί είδαν τις εξαγωγές βοοειδών τους να πέφτουν κατά 23% και τις εξαγωγές χοίρων κατά 34% από 2007 ως το 2009. Και αυτό το αποδίδουν στο γεγονός ότι η αναγραφή χώρας προέλευσης είναι απαραίτητη στο βόειο κρέας, το κοτόπουλο, το χοιρινό, το αιγοπρόβειο και τα ψάρια που πωλούνται στο λιανικό εμπόριο των ΗΠΑ.

You might also like