Πρόστιμα 3,8 εκατ. από τον ΕΦΕΤ το 2011

Τον απολογισμό δράσης του ΕΦΕΤ για το 2011 και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο φορέας για την αποτελεσματικότερη προστασία των καταναλωτών και τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας παρουσίασε χθες, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδο, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιάννης Μίχας.

Ο κ. Μίχας θέλησε, παράλληλα με τον απολογισμό, να στείλει και ένα μήνυμα στο καταναλωτικό κοινό, που ενδεχομένως ανησυχεί ότι η οικονομική κρίση θα επηρεάσει την ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνει, ότι το πλέγμα των ελέγχων καθημερινά θα ισχυροποιείται ενώ δεν θα υπάρχει καμία ανοχή σε περιπτώσεις υπότροπων επιχειρήσεων.

Κατά την παρουσίαση του απολογισμού ανακοινώθηκε ότι από την 1-1-2011 οι υπηρεσίες του φορέα ανά την ελληνική επικράτεια:

• έχουν πραγματοποιήσει 7.720 έλεγχους και έχουν ανταποκριθεί σε 1.118 περιστατικά καταγγελιών πολιτών. Ο αριθμός των ελέγχων μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα έχει φτάσει τους 9.200 που υπερκαλύπτει τον ετήσιο στόχο που είχε θέσει ο ΕΦΕΤ στην αρχή της χρονιάς κατά 12%. Ο αριθμός αυτών των ελέγχων είναι παράλληλα αυξημένος κατά 23 % σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

• από τους ελέγχους προέκυψαν 1.232 παραβάσεις που αφορούσαν 529 επιχειρήσεις στις οποίες επιβλήθηκαν ποινικές και διοικητικές κυρώσεις. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι ο συγκεκριμένος αριθμός των παραβάσεων είναι ο μεγαλύτερος της τελευταίας τριετίας. Και δυστυχώς δεν έχουν αυξηθεί μόνο οι παραβάσεις αλλά και το ποσοστό της παραβατικότητας. Πέρσι και πρόπερσι ήταν στο 10,24 %. Φέτος έχει ανέβει στο 16 %.

• Τα ακατάλληλα προς κατανάλωση τρόφιμα που κατασχέθηκαν έγκαιρα από τις υπηρεσίες μας, προτού φθάσουν στο τραπέζι του Έλληνα καταναλωτή έχουν μέχρι σήμερα ανέλθει στους 54,9 τόνους.

• Έχουν επιβληθεί 487 πρόστιμα συνολικού ύψους € 3.813.000. Τα μεγαλύτερα σε ύψος πρόστιμα έχουν επιβληθεί σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και έπονται βιομηχανίες και βιοτεχνίες επεξεργασίας τροφίμων.

• Έχει ανασταλεί η λειτουργία δύο επιχειρήσεων σε Ήπειρο και Αττική που συνιστούσαν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Η ίδια κύρωση θα επιβληθεί εντός των επομένων ημερών σε ακόμη μια επιχείρηση στη Νότια Αθήνα.

• Έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 2.600 εργαστηριακοί έλεγχοι που αφορούν στους βασικότερους μικροβιολογικούς χημικούς κινδύνους. Τα μεγαλύτερα ποσοστά μη συμμόρφωσης παρουσιάζονται στα εμφιαλωμένα νερά (15%) και στην ανίχνευση αλλεργιογόνων ουσιών (12,5%) που δεν αναγράφονται στη συσκευασία.

• Μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης (RASFF) έχουν διακινηθεί και διερευνηθεί 439 κοινοποιήσεις και ο ΕΦΕΤ έχει διαχειριστεί με επιτυχία αρκετές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο φορέας στην κατεύθυνση της αποτελεσματικότερης προστασίας των καταναλωτών, της στήριξης της υγιούς επιχειρηματικότητας, της ενοποίησης του συστήματος των ελέγχων.

Για την προστασία των καταναλωτών:

• Δημιουργείται ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τους πολίτες, το 11717, στο οποίο θα απευθύνονται οι καταναλωτές για να κάνουν τις καταγγελίες τους.

• Προχωρά η εφαρμογή του Διατροφικού Τειρεσία, που θα είναι ένα κεντρικό σύστημα ελέγχου των παραβάσεων και των ελέγχων που ο ΕΦΕΤ πραγματοποιεί.

• Εκπονούνται διατροφικές έρευνες όπως αυτή που πρόκειται να παρουσιαστεί σύντομα αναφορικά με τη γνώση, στάση και συμπεριφορά των Ελλήνων απέναντι στο αλάτι.

• Ψηφίστηκε ρύθμιση που αλλάζει τον τρόπο καταβολής των προστίμων στις περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις προσφεύγουν κατά των αποφάσεων του ΕΦΕΤ. Πλέον είναι υποχρεωμένες να καταβάλλουν μπροστά το 80 % του προστίμου.

Για τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας, της εξωστρέφειας και κατ’ επέκταση για τη στήριξη της ελληνικής παραγωγής, ο ΕΦΕΤ έχει προχωρήσει:

– Στην αναθεώρηση επί τα βελτίω των άρθρων 88-91 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών για την διακίνηση και εμπορία κρέατος σε συνεργασία με εκπροσώπους του κλάδου των τροφίμων.

– Στην έκδοση εύληπτων οδηγών με αποδέκτες τις επιχειρήσεις, όπως ο οδηγός HACCP για μικρές γαλακτοκομικές επιχειρήσεις.

– Στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων με αποδέκτες το προσωπικό των επιχειρήσεων με στόχο την ενημέρωσή τους για τις διατάξεις της ισχύουσας εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας. Φέτος έγιναν 140 προγράμματα, συμμετείχαν 58 εταιρείες και ο συνολικός αριθμός των καταρτιζομένων έφθασε τους 2785.

– Στην ενημέρωση – παρουσίαση των νέων Κανονισμών που ισχύουν από την Ε.Ε. Παράλληλα, μέσω της συμμετοχής στα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ο ΕΦΕΤ συμβάλλει στην προώθηση των εθνικών θέσεων και παρεμβαίνει για την διασφάλιση των προοπτικών των ελληνικών προϊόντων.

Τέλος, στις άμεσες προτεραιότητες του ΕΦΕΤ είναι η ενοποίηση του συστήματος ελέγχων που αντιμετωπίζει προβλήματα εξαιτίας του πολυδαίδαλου νομοθετικού και κυρωτικού πλαισίου και της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε διαφορετικούς φορείς ελέγχου. Στην κατεύθυνση αυτή ο ΕΦΕΤ, σε συνεργασία με τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία, έχει προχωρήσει:

– Στον διαχωρισμό των γκρίζων ζωνών των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΦΕΤ.

– Στην σύσταση ειδικής μικτής επιτροπής η οποία μελετά την αναμόρφωση των μέτρων μη συμμόρφωσης και του κυρωτικού συστήματος, την αναμόρφωση του συστήματος ελέγχων και την βελτίωση του συστήματος επίσημου ελέγχου της χώρας μέσα από την άρση των επικαλύψεων και την σαφή οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων των αρχών.

– Στην διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου ενίσχυσης της συνεργασίας, συντονισμού και εποπτείας με τις υπηρεσίες των αιρετών περιφερειών της χώρας. Για τον σκοπό αυτό έχει ήδη γίνει σχετική προκαταρκτική συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Αττικής και Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Γιάννη Σγουρό.

– Στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που περιλαμβάνουν θεωρητική και πρακτική εξάσκηση με αποδέκτες τους επιθεωρητές τροφίμων ανά Περιφέρεια. Φέτος έγιναν 32 εκπαιδευτικά προγράμματα με την συμμετοχή 800 υπαλλήλων. Επίσης, έγιναν 140 προγράμματα στα οποία συμμετείχαν 58 εταιρίες με 2.780 εργαζόμενους.

You might also like