Σωστή ποιότητα στη σωστή τιμή, υπόσχονται και φέτος για τις γιορτές οι κρεοπώλες

Με αφορμή την ανάγκη σωστής ενημέρωσης του καταναλωτή ενόψει εορτών και σκοπό την αποφυγή της… εποχικής (όπως τη χαρακτήρισαν) παραπληροφόρησης, οι Ενώσεις των κρεοπωλών Αθήνας και Πειραιά παρέθεσαν σήμερα συνέντευξη Τύπου μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΚΑΑ, Παν. Σταμπουλίδη.

Όπως τόνισαν οι πρόεδροι των κρεοπωλών της Αθήνας (Βασ. Ντεληφιλιππίδης) και του Πειραιά (Στ. Πέρρος), μέλημα των συναδέλφων τους είναι να διασφαλίζουν για το κρέας που πωλούν, «τη σωστή ποιότητα στη σωστή τιμή, και με την έννοια αυτή στηρίζουμε τον καταναλωτή όλο το έτος κι όχι μόνο στις γιορτές». Αυτός, λένε, είναι και ο λόγος για τον οποίο το μερίδιο αγοράς που κρατούν τα κρεοπωλεία στη λιανική πώληση κρέατος ανέρχεται στο 65%, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, με δεύτερο το μερίδιο που κρατούν οι Πορτογάλοι συνάδελφοί τους (42%). Παράλληλα όμως, το μεγάλο αυτό μερίδιο αγοράς συνυπάρχει με μεγάλη πτώση του τζίρου. 50% μείωση είχαν φέτος τα κρεοπωλεία του Πειραιά και των κοντινών νησιών, ενώ σε 40% υπολογίζεται η πτώση για τις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής. Ένα σημαντικό πλήγμα στους επαγγελματίες καταστηματάρχες, που το αποδίδουν στο γεγονός ότι ο καταναλωτής έχει στεγνώσει λόγω των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζονται στη χώρα.

Στην ίδια αιτία απέδωσε και ο Παν. Σταμπουλίδης την ανάλογη μείωση του τζίρου που έκαναν φέτος οι επιχειρήσεις της Αγοράς, όπου σημειώθηκε πτώση 40% στα οπωροκηπευτικά και 40-50% στα κρέατα.

Σχετικά με τις τιμές, οι κρεοπώλες ευελπιστούν ότι θα παραμείνουν στα περσινά επίπεδα, αν και «ακόμη δεν έχουμε αγοράσει για να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα». Πάντως, σημειώνουν με έμφαση ότι μέχρι σήμερα έχουν απορροφήσει τις αυξήσεις των τελευταίων μηνών στη χονδρική τιμή, αλλά και τις διαδοχικές αυξήσεις του ΦΠΑ. Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει ο Βασ. Ντεληφιλιππίδης, οι τιμές που πωλούν σήμερα τα κρεοπωλεία είναι τιμές του 2001. Από τα στοιχεία που παρέθεσε, φαίνεται ότι το 2001 πωλούσαν το αρνί 3.410 δραχμές, και σήμερα το πωλούν 8-9 ευρώ. Αυτά δείχνουν ότι «ακόμη και το ποιοτικό κρέας είναι φτηνό» τόνισε από την πλευρά του και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Κρεοπωλών του Πειραιά, Ν. Παπαλαμπόπουλος.

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι εμφανίστηκαν πάντως οι κρεοπώλες με τα φαινόμενα των προσφορών από μεγάλα μάρκετ κρεάτων, που δεν στέκουν λογικά. «Πώς είναι δυνατόν να πουλάνε 1,99 ευρώ τις μπριζόλες λαιμού, όταν το κόστος εισαγωγής τους είναι στα 2,20;» αναρωτιούνται. «Είναι τουλάχιστον ύποπτο»…

Η κρίση έχει χτυπήσει πάρα πολύ και τους χονδρέμπορους κρέατος, ανέφερε με τη σειρά του και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΚΑΑ, που μάλιστα τόνισε ότι η κατάσταση φτάνει σε οριακό σημείο αν ληφθεί υπόψη ότι γίνονται όλο και πιο σκληροί οι όροι από τους προμηθευτές του εξωτερικού. Όπως μάλιστα είπε, «αντιλαμβανόμενοι την κρίση, έχουμε μειώσει τα ενοίκια για τους εμπόρους κατά 17%, έχουμε μειώσει τις δαπάνες κοινοχρήστων, ακόμη και το κόστος διαχείρισης των ζωικών υποπροϊόντων είναι πλέον μηδενικό για τους εμπόρους της Αγοράς. Προσπαθούμε, μέσα σε αυτή την κρίση, να ακολουθούμε μια πολιτική φιλική προς τις επιχειρήσεις».

Ζήτησε επίσης η Πολιτεία να μειώσει τα επιπρόσθετα κόστη που επιβαρύνουν την πώληση κρέατος, όπως το τέλος υπέρ ΕΛΟΓΑΚ (που οι αρμοδιότητές του έχουν πλέον μεταφερθεί στον ΕΛΓΟ «Δήμητρα»), ενώ προανήγγειλε ότι στις εγκαταστάσεις του ΟΚΑΑ θα λειτουργήσει και ιχθυαγορά, έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο πάρκο τροφίμων στο Λεκανοπέδιο.

Έχει τέλος σημασία να αναφέρουμε ότι η συνέντευξη Τύπου και οι δηλώσεις για την εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση γίνονταν την ώρα που άλλη μία από τις επιχειρήσεις της Κρεαταγοράς έβαζε λουκέτο…

You might also like