Μείωση του αλατιού στα τρόφιμα, ακόμη και με νομοθετική ρύθμιση
Την έρευνα που εκπονήθηκε για λογαριασμό του ΕΦΕΤ και η οποία αφορά τη γνώση, τη στάση και τη συμπεριφορά των Ελλήνων απέναντι στο αλάτι, παρουσίασε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Οργανισμός.
Το αλάτι είναι ένα από τα πλέον αναπόσπαστα συστατικά κάθε συνταγής και κάθε πιάτου που καταλήγει στο τραπέζι του καταναλωτή, ένα συστατικό που είναι μάλιστα άρρηκτα συνδεδεμένο με την ελληνική διατροφική παράδοση, είτε ως ενισχυτικό γεύσης είτε ως μέσο συντήρησης και διατήρησης πολλών τροφίμων. Το αλάτι όμως κρύβει και κινδύνους για την υγεία, ιδίως όταν η χρήση του ξεπερνά τα όρια του επιτρεπτού.
Αντιλαμβανόμενος λοιπόν ο ΕΦΕΤ την αποστολή του να μην εξαντλείται στην ελεγκτική διαδικασία αλλά να επεκτείνεται και στην ανάδειξη προτύπων υγιεινής διατροφής, προχώρησε στη συγκεκριμένη έρευνα, βασικό συμπέρασμα της οποίας είναι ότι η γνώση και συμπεριφορά των Ελλήνων απέναντι στο αλάτι πρέπει να γίνουν πιο συνειδητές.
Εκτός από τις άλλες δράσεις (ενημερωτικό φυλλάδιο, πρόγραμμα ελέγχου για την περιεκτικότητα νατρίου σε τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης), ο ΕΦΕΤ θα αναπτύξει διάλογο και συνεργασία με το δημόσιο τομέα και την ιδιωτική πρωτοβουλία, συγκροτώντας ομάδα εργασίας σχετικά με δράσεις μείωσης πρόσληψης αλατιού.
Στη βάση αυτή, και όπως δήλωσε σχετικά ο Πρόεδρος του Οργανισμού Γιάννης Μίχας, «θα διερευνήσουμε την πιθανότητα θεσμοθέτησης ανώτατων ορίων αλατιού σε ορισμένες κατηγορίες τροφίμων. Παράλληλα, συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Υγείας, που στηρίζει τις προσπάθειές μας, στην κατεύθυνση υλοποίησης των προτάσεών μας για μείωση του αλατιού ακόμη και μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων αν χρειαστεί».
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι δράσεις μείωσης αλατιού αποτελούν από τις πιο σημαντικές δράσεις σχετικά με τη διατροφή σε παγκόσμιο επίπεδο, με τα οικονομικά οφέλη για τα κράτη να είναι πολύ σημαντικά αφού μπορούν να μειωθούν οι δαπάνες για διάφορες παθήσεις που σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση αλατιού. Την ίδια στιγμή, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει καλέσει τα κράτη μέλη να αναπτύξουν και να ενισχύσουν συντονισμένες και βιώσιμες εθνικές διατροφικές πολιτικές σχετικά με το αλάτι, ενώ μάλιστα ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι Κανονισμός σχετικά με τις ετικέτες στα προϊόντα τροφίμων, όπου η αναγραφή του αλατιού στην ετικέτα θα είναι υποχρεωτική σε μια 5ετία.
Ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ επισήμανε στη συνέντευξη Τύπου ότι και η βιομηχανία τροφίμων θα έχει σημαντική εξοικονόμηση κόστους μειώνοντας το αλάτι στα τρόφιμα, αν και το ερώτημα που ανακύπτει είναι: η εξοικονόμηση αυτή θα είναι τόσο σημαντική ώστε να αντισταθμίζει ενδεχόμενες απώλειες, δεδομένου ότι το αλάτι συμβάλλει στη γεύση αλλά και στη συντήρηση των τροφίμων; Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει κάποια έρευνα που να μπορεί να δώσει τέτοια στοιχεία.